Fonda halvacsora a Park étteremben, a szlovéniai Piránban

Imádom Piránt. Az egyik legkedvesebb szlovén tengerparti település, amely szinte már teljesen összeépült a nagy forgataggal rendelkező Portoroz városával. Akár Piránban, akár Portorozban nyaralsz, fontos, hogy olyan étteremben vacsorázz, ahol biztosan remek ételeket kapsz, s kedves kiszolgálást.
A legtöbb étterem ebben a két városban „turistagyár”. Iszonyatosan sok embert kell kiszolgálni gyorsan, s így nem jut idő törődni a vendégekkel.

Adok egy tippet, ahol biztosan jó ellátást kapsz Piránban, s ez nem más, mint a Park étterem. Ha megállsz Piránban a sokemeletes parkolóházban, vagy a Piránt lezáró sorompó előtt a nagy utcai parkolóban, akkor gyalogosan 5-8 perc alatt eléred a Park éttermet. A vitorlás kikötő első részénél, a parthoz képest egy utcával beljebb található a Park étterem, de megállító tábla hívja fel az étteremre a figyelmet a parti úton is, nem lehet eltéveszteni.
Ez az az étterem, ahol fantasztikus nagy adagokat adnak elérhető áron, s mindig friss minden, s rendre extrán kedvesek a vendégekkel. Maja és Sztojan pörög a placcon, szinte futólépésben szolgálnak ki a hatalmas utcai teraszon.

Az étlapon a tenger gyümölcseinek összes finomsága megtalálható, s ez az étterem még arról is ismert, hogy itt kapható a pirani Fonda halfarm tengeri sügérje is. Csak dedikált éttermek árulják a híres Fonda-halakat, ami szinte kiváltságnak számít, s a Park étterem beletartozik ebbe az elit körbe.
Amikor a feleségemmel 2020. július közepén ott jártam, akkor természetesen egy nagy Fonda-halat kértünk. Sztojan egy tálcán még nyersen bemutatta nekünk a halat, majd húsz perccel később megérkezett a grillezett verzió, sok finom körettel. Addig borozgattunk, a helyi Malvazija fehérbort kortyolgattuk, s figyeltük az utcán elhaladókat, akik közül minden második-harmadik ember betért az étterembe.
A Fonda-haltál majdnem kifogott rajtunk. Maja kifilézte nekünk a halat, de olyan hatalmas adag volt, hogy alig bírtuk megenni. Sztojan csak mosolygott, s mindig megjegyezte, ha felénk járt éppen, hogy náluk nem kell csodálkozni a nagy adagokon, mert ez az egyik vendégcsalogató specialitásuk. Éhesen biztosan nem megy haza innen senki!

A Park étterem annyira jól befutott, hogy a sikeren felbuzdulva a cég nemrégiben a nagy, nyolcemeletes pirani garázs és a Bernardin hotel között, közvetlenül a tengerparton nyitott egy Polpo nevű új éttermet is. A Park étteremben elköltött vacsoránk után elmentünk ide, a Polpóba, gondoltuk, beülünk egy desszertre, vagy egy koktélra, de olyan tömeg volt, hogy sokat kellett volna várni asztalra. Napok alatt nagyon megkedvelték a helyiek és a turisták is a Polpót, egyrészt vonzó a hely tökéletes tengerparti pozíciója, másrészt az adagok és az ízek a Polpóban is olyan remekek, mint amit megszokhattak az emberek a piráni Park étteremben.
L. Kelemen Gábor

E-mail: park.piran@gmail.com és restavracijapolpo@gmail.com