Gasztrohullám a Balatonon: Hello déli part!

 

 

A Balaton déli partjára kapott meghívást nemrégiben a Bor Hírlap, hogy élvezzük a régió gasztro-élményeit, Siófoktól Balatonmáriafürdőig, Balatonszemestől a Kőröshegyig! Helyi alapanyagok, szezonális konyha, régiós ízek és gondolkodás, és persze környékbeli borok voltak az étlapunkon.

 

Első megálló: PORT Étterem&Panzió • A nyugati övcsatorna mellett igazi mediterrán hangulat uralkodik, aki nem járt itt azonnal beleszeret a vidékbe. Itt várt minket Balla György és a Port Étterem&Panzió kibővített terasza. Az étterem idén kezdi 10. szezonját, így az elmúlt évek nagy klasszikusait kóstolhattuk meg, volt tapolcai pisztrángrolád szalonnás-szarvasgombás burgonyapralinéval és balatonfenyvesi angus hátszínsteak, s még sok minden más. Például a Rubin pincészet borai, Chardonnay, Zöldveltelini, Merlot.

Második megálló: Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok pop-up kóstoló a Balatonföldvári kilátóban • Két legyet ütöttünk egy csapásra, felmentünk a déli part legizgalmasabb kilátójába Balatonföldváron, és itt kóstoltuk meg a Kékajtó Borászat 3 tételét Németh Miklóssal. A borászat 2015 óta készít borokat a Kőröshegyen a Balaton déli partján, jelenleg 4 hektárról szüretelnek. remek bio borokat készítenek, még naracsbort is csinálnak.

Harmadik megálló: Egy Csipet Nádas • Majoros Attila és csapata délutáni brunch-al, svédasztallal és ejtőzéssel várt minket. A Nádas egy rejtett nyugis hely Siófok mellett, a töreki erdő közepén, amit látni kell. Kerti kanapé, csendes, nyugodt, természetközeli környezet és családias vendéglátás várt minket. Annyi finom ételt készített a házigazda, s bort kínált, hogy felsorolni sem lehet, ide érdemes leruccanni még Budapestről is egy hétvégi a’la carte ebédre a családdal bárkinek. Példaértékű az a minőség, s alázat, ami a Csipet csapat munkáját jellemzi.

Negyedik megálló: Kistücsök Séfszoba • Utunk végén ellátogattunk Csapody Balázsékhoz a Kistücsök Séfszobájába, ami egy egyedülálló koncepció mentán kezdte el a működését a tavalyi évben. A szezonális menüsort egy külön erre kialakított látványkonyhás „nappaliban” lehetett megkóstolni, ahol a kis számú csoportunk egészen közel kerülhetett az ételek készítésének folyamatához. Az izgalmas alapanyagokról és a menü kialakításáról is beszélgethetünk a séffel, míg készült a vacsora, amelynek csúcspontja a bárány sült volt, endíviával és cous-cous-al. Ami a borokat illeti, Légli Ottó alkotása vitte a prímet. A séfszobába akár két főre is lehet foglalni asztalt, a menüsor 6 hetente változik.