Gölles snapsz – Ausztriából!

 

Stájerország híres a pálinkáiról, amit ott snapsznak neveznek. A térség dél-keleti részén található Vulkánföld, a központja Riegersburg, amely olyan meghatározó élményeket kínál, hogy vétek lenne kihagyni.
Budapestről csak 4 óra kocsival ez az osztrák város, ahol az Európa-szerte híres Gölles szeszesital és finomecet manufaktúra található, amelynek alapjait Alois Gölles 1950-ben tette le. Akkoriban csak egy kis farmja volt a gazdának, (almát termelt), s ez mára hatalmas pálinka manufaktúrává nőtte ki magát. A siker 1979-től íródott, mert Alois a legfinomabb gyümölcsöket nem étkezési célra adta el, mint más termelők, hanem pálinkát csinált belőlük. S – persze – ecetet is, mert a cége erről is ismertté vált.


A Göllesnél nagy hangsúlyt fektettek és fektetnek a régió gyorsan feledésbe merült gyümölcsfajtáinak, így például a kökényszilva, a Saubirne körtefajta, valamint a Maschanzki alma megőrzésére. Hatalmas kiállítási termekben és az interaktív állomásokon betekintést nyerhet a turista a kulisszák mögé, a számos kóstolás alkalmával pedig mélyen megismerheti a termékeket. Itt minden párlat 100% gondosan érlelt és válogatott, hibátlan, egészséges gyümölcsből készül

 

A Göllesnél semmi sem marad titokban. A cég mozijában bemutatják a gyümölcstermesztés és a pálinkafőzés alapismereteit. Végig vezetik a látogatókat a komputer-vezérlésű gépekkel teli pálinka lepárló részlegeken, s abban a pincében is, ahol hordókban érlelik a pálinkákat. Mindent megmutatnak, bármilyen kérdésre válaszolnak. Kétszeres lepárlással, s a pálinkamesterek gyakori kóstolásaival érik el azt az ízvilágot, amit imádnak a vevők.
Van egy folyosó a manufaktúrában, amit úgy hívnak: „az érzékszervek folyósója”. Ha áthalad ezen a turista, akkor többféle terméket láthat, szagolhat, kóstolhat, a pálinkák mellett balzsameceteket is.
Mielőtt venne valamit az utazó a Gölles hatalmas pálinkaboltjában, a snapsz bárban végig kóstolhat sokféle párlatot, likőrt (ez benne van a 9.50 euros belépődíjban), s eldöntheti, hogy mi jön be neki a legjobban, s mit szeretne hazavinni. A snapszok 40%, illetve 43% alkohol tartalmúak.

A Göllesnél elmondják, hogy milyen fontos a pálinkafogyasztás során a pohár alakja, amiből iszunk. A hosszú szárú, tulipánt formázó poharat ajánlják, amelyek esetében az aroma jobban érvényesül, mintha másfajta pohárból fogyasztanánk a nemes italokat.
Érdekesség, hogy a Göllesnél hosszan érlelt, úgynevezett XA snapszokat is készítenek. Az X extrát jelent, az A pedig a német alt szóra utal, aminek a jelentése öreg. Lehet kapni 1989-es Gölles XA almapárlatot, amelynek készítését a berlini fal lebontása, a Nobel díj odaítélése a dalai Lámának, valamint Gerhard Berger Forma-1-es osztrák sztár imolai nagy balesetének túlélése inspirálta. Igen népszerű az 1995-ös XA vilmoskörte pálinka is. Ebben az évben Michael Schumacher Forma-1-es sztár második alkalommal lett világbajnok, s ez az 50%-os alkohol tartalmú ital éppen olyan harmóniát tükröz, mint az autóversenyző személyisége, amikor száguldozott a körpályákon.
(www.goelles.at)