Látogatás a mádi Holdvölgy pincerendszerben

  • Post category:Turizmus

A Holdvölgy Tokaj-hegyalján, Mád legkiválóbb területein található, 7 különböző dűlő 22 parcelláján gazdálkodnak, környezettudatos szőlőművelést folytatva, az ökológiai termelés elemeit integrálva. A sokszínű birtokösszetétel az egyes dűlőkön belül is egyedi karakterű borok alkotására ad lehetőséget.

A pincészet egyedülálló, csaknem két kilométer hosszú pincerendszeréről és az ott rendezett borkóstoló programokról ódákat zengenek, akik már látták, illetve részt vettek a rendezvényeken. Nem véletlen, hogy engem is vonzott. A Holdvölgy Pincerendszer 2016-ban és 2017-ben a VinCe Awards díjátadó gálán elnyerte a „Legjobb pincelátogatás” díját. 

A rangos díj a pincerendszer látványvilága és hangulata mellett elismeri a borászat munkatársai által vezetett egyedi és élménydús borkóstoló séta magas színvonalát is.

A pincészetnél képzeletbeli időutazáson vehetsz részt, miközben végigkóstolhatod a borkínálatot. Az egyórás séta alatt jókora szakaszokat lehet bejárni a legrégebbi, öt-hatszáz éves pinceágakban éppúgy, mint a következő századokban hozzáépített járatokban.

A kalandos földalatti sétán térképes kincskeresés vezet el a pincében, hordók között elrejtett, kóstolásra kikészített palackokhoz. A kóstolón összesen 6 vagy 8 különböző bor szerepel, attól függően, hogy a normál, vagy az exkluzív borsort választod. A kóstolósorok bemutatják a cég teljes szortimentjének legszebb száraz és édes tételeit, köztük hazai és nemzetközi borversenyek aranyérmes borait.

A pinceséta a kincskeresésen és a különleges tokaji fehérborok kóstolásán túl történelmi visszatekintésre is alkalmat ad, így lesz teljes a képzeletbeli időutazás. A legrégebbi pinceágakat a tokaji bortermesztés hajnalán, a késő-középkorban építették az első mesterek. Kezük nyomán évszázadokon át bővült mai hosszára a különleges pince együttes,  amely 1955-ben, kilenc különálló járat összenyitásával nyerte el mai 1830 méteres hosszát, melyben 109 pinceág 3 szinten terül el.

A legutóbbi átalakítás a pincében 2011 márciusától kezdődően nem kevesebb, mint 23 hónapig tartott. A legmodernebb technológiával, egyedi építészeti megoldásokkal sikerült elérni azt, hogy a borászat és borszaküzlet ultramodern üvegépülete szervesen belesimuljon a tájba, és közvetlenül kapcsolódjon a föld alatt rejlő ódon pincerendszerhez. 

Érdekesség, hogy a mádi pincerendszer egyik elődje egykoron az 1903-ban megalapított Tokaj-Hegyaljai Bortermelők Szövetkezete tulajdonában volt. A szövetkezet első tagjai a legfelsőbb társadalmi osztályból kerültek ki, a 19 alapító tag közül 12 arisztokrata volt (egy herceg, 6 gróf és 5 báró). Az Úribor néven ismertté vált szövetkezet Hegyalja egyik legnagyobb bortermelőjévé vált.

A pincészet legnagyobb büszkesége: aranyérmet kapott a mádi Holdvölgy borászat Vision nevű, 2016-os évjáratú száraz fehér válogatásbora az idei Decanter World Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményét Londonban hozták nyilvánosságra.

A Holdvölgy másik nagy büszkeségei, az elmúlt 11 év mindegyikében elkészített hatputtonyos tokaji aszúk is itt születnek: itt válogatják gondos kezek egyenként az aszúszemeket, itt áztatják be őket 24 órán keresztül a Holdvölgy azonos évjáratú legszebb Furmint borába, majd innen kerül az aszú minimum 2 évre a zempléni tölgyből készült hordókba, majd további 6 évre palackos érlelésre, majd végül Culture néven a fogyasztókhoz; megfelelő tárolás és kezelés esetén akár száz évig is megőrizve kiváló minőségét.