James Bond nyomában a Palacio Estoril Hotelben

Portugália, sőt Európa talán legexkluzívabb nyaralóhelye Estoril, s ezen belül az 5 csillagos Palacio Estoril Hotel Golf and Spa. Az elegáns szálloda 1930-ban épült, a csodás homlokzata, a belső környezete, a klasszikus dekoráció, a pazar kertek mindenkit magukkal ragadnak. Nem véletlen, hogy ez a hotel szinte otthona volt a spanyol, az olasz, a francia, a bolgár, a román királynak, s az európai uralkodó családok ma is idejárnak rendszeresen.


Még James Bond, a 007-es ügynök is megkedvelte ezt a hotelt. 1969-ben begurult az olíva zöld színű Aston Martinjával a szálloda bejáratához, majd átvette az 516-os szoba kulcsát Jose Diego Viera „bell boy”-tól.
A Bor Hirlap stábját is Jose Diego Viera fogadta, de már ősz a haja, s 69 évesen concierge-ként dolgozik a hotelben. Bár nem a Casino Royal Bond-film forgatására érkeztünk, de a concierge rögtön bevezetett minket a Bar Estorilba, amely a kémek találkozóhelye volt a második világháború alatt, éppen ezért mindenki csak „kémbárként” emlegeti.
A legnépszerűbb ital a 007 Martini a bárban (Tanqueray Gin, Stolichnaya vodka és Lillet). A bártender természetesen megkérdezi a vendégeket, akik ezt rendelik, hogy rázva, vagy keverve kérik az italt? Akik nem ezt választják, azok általában a leghíresebb portugál bort, a Vinho Verdet helyezik előtérbe. Könnyű, friss, fiatal „zöld bor”, itatja magát. Főképp a mellé feltálalt olíva bogyókkal kísérve.


Az aperitív után egy kis szállodanézésre indultunk. Sokáig elidőztünk a folyósokon, ahol a nemesek tiszteletére 2011-ben egy kis fotómúzeumot hoztak létre, a mini galériában királyi családok látogatását megörökítő fotókat lehet látni, s régi emléktárgyakat.
A hotelnek nagy szobái és elegáns lakosztályai lenyűgöztek minket, mint ahogy a hatalmas nyitott uszoda is a bougenvilea terasszal.
A concierge ezután átkísért minket a Palacio Estoril Hotel legelegánsabb éttermébe a Grill Four Seasons-be, itt kínáltak számunkra kóstolómenüt.


Az étterem lenyűgözően elegáns, a teríték királyi, s előre nyomtatott speciális étlapot készítettek nekünk, ahogy az szokás az ilyen kiemelten exkluzív helyeken.
Jerusalem articsóka krémlevest kaptunk első fogásként, koktél paradicsom sorbet-el. Ezt követően rákkal, salátával és avokádó krémmel töltött canellóni érkezett az asztalunkra, görög joghurt szósszal. A főételt nem a konyhában, hanem az asztalunknál készítették el, látványos módon. Filet Mignon libamájmártással, zöld spárgával és Pont-neuf burgonyával került a tányérunkra, a marhaszeletet sütésnél megbolondította a séf egy kis konyakkal és száraz Madeira borral is, ami pikáns ízt adott ennek a fogásnak. Desszertnek créme brüllét választottunk, ami soha nem okoz csalódást, most is remek volt.


A vacsorához a Palacio Estoril Hotel saját borát kínálták, a fehér és a vörösbor is a Duoro-völgyből származott, s remekül illett az ételekhez.
Különleges érzés volt belegondolni, hogy Ian Fleming tengerésztiszt, hírszerző, a James Bond karakterének megteremtője is ugyanebben az étteremben vacsorázott több alkalommal is a második világháború idején…
E-mail: info@hotelestorilpalacio.pt
www.palacioestorilhotel.com