Kanári-szigetek: a paradicsom, amely vár a határok megnyitása után

Egyesek szerint egy eltűnt kontinens, az Atlantida maradványai. Homérosz Szerencse-szigeteknek nevezte őket. A Kanári-szigetek vulkáni tevékenység következtében jelentek meg a felszínen. Nyolc gyöngyszem az Atlanti-óceánban, ahol meglepetésként hat rád a világ legjobb éghajlata 24°C átlaggal. A Kanári-szigeteket az „örök tavasz „szigeteiként ismerik világszerte.

Egy éve kezdődött a pandémia. A szigetekre egész évben jellemző jó idő hozzájárult ahhoz, hogy a Covid fertőzések száma ne legyen olyan magas, mint Európa más részein. Mivel az itteni tevékenység nagy része szabad ég alatt zajlik, a vírus terjedése ennek köszönhetően kisebb.

Amikor nyitnak a határok, kétségkívül a Kanári-szigetek lesznek a legjobb helyek látogatás, utazás szempontjából. Miért?
-Közel vannak. Budapestről Wizzair közvetlen járattal 5 órányi repüléssel érhetők el.
-Biztonságos desztináció. Az Európai Unió része lévén élvezi ennek minden garanciáját.
-Varázslatos cél álomszép strandokkal és burjánzó természettel.

A Spanyol Turisztikai Hivatal, a Turespaña nemrég egy kampányba kezdett a desztináció népszerűsítése érdekében: Spanyolország visszavár! A Kanári-szigetek visszavárnak!

Minden sziget különbözik a másiktól. Ezért javasoljuk, hogy keressék fel mindegyiket. A szigetek között hajóval vagy repülővel könnyű közlekedni. Minél több szigetet látogat meg az ember, annál felejthetetlenebb lesz a nyaralása.
A következő leírásban bemutatunk néhány csodás helyet, melyet a szigetvilág kínál a látogatóknak. Ne felejtsék: amikor nyílnak a határok, a Kanári-szigetek mindenkit várnak!

EL HIERRO
Területileg az egyik legkisebb sziget. Az építész nélküli építészet-szokták a tájra mondani. A sziget körüli vízi élővilág rendkívül gazdag, ideális búvárkodáshoz. Frontera településen található a XVII. századi Gyertyaszentelő templom, melynek érdekessége az épülettől elkülönülő harangtorony. A Faro de la Orchilla (Orchilla világítótorony) magasságában húzódott a kezdő hosszúsági kör, amely ma Greenwichnél található.

FUERTEVENTURA
Azt szokták mondani, ez a sziget a Kanári-szigetek strandja. Kilométereken keresztül fehér homok és gyönyörű színű óceán áll az érdeklődők rendelkezésére. Ha a barna ötven árnyalatára kíváncsi valaki, megtalálja a sziget középső részén. A tájba remekül illeszkednek a négy- vagy hatlapátos kerek és szögletes malmok. Közülük néhányban látogatóközpont üzemel és megkóstolhatják a gofiot, az őslakosok mai napig népszerű ételét. A sziget északi részén, Corralejon a dűnék között sétálhatnak, napozhatnak.

GRAN CANARIA
A sziget déli részén fehér homokos öblök csábítják a fürödni vágyókat. A dűnék környéke tájvédelmi körzet a különleges ekoszisztémája miatt. A sziget középső részén található a Roque Nublo csúcs, mely gyakran kiemelkedik a felhőkből, innen a neve. A kanári stílus, az erkélyek és a vulkánikus kövek használatát mutatja be a fővárosban, Las Palmas de Gran Canarián található Kolumbusz ház. A benne lévő múzeumot szintén érdemes megtekinteni.

LA GOMERA
Bár van reptér ezen a szigeten is, a látogatók nagy része Tenerife Los Cristianos kikötőjéből induló komppal érkezik. A Garajonay a szigetcsoport négy nemzeti parkjának egyike. Különböző hosszúságú és nehézségi, remekül jelölt túraútvonalak jellemzik. Itt találkozhatunk az esőerdővel, melynek legjellemzőbb növénye a babérfa és a páfrányok.

LA GRACIOSA
Ez a lakott szigetek legkissebbike, 2018 óta rendelkezik önálló közigazgatással. Fővárosa Caleta de Sebo, a sziget egyetlen állandóan lakott települése. A másik település hétvégén és nyaranta kel életre. Lanzarotéról félórás hajóúttal érkezünk a kikötőbe. Fehér homok, vulkánok, aszfalt nélküli utcák. Az utolsó képen a Lanzarote északi részén található, Cezar Manrique alkotta Mirador del Rio kilátóból tárul elénk a sziget.

LA PALMA
Ez a sziget felett a szokásosnál is tisztábbak a légöri viszonyok. Mai formájában itt épült 2008-ban a Roque de los Muchachos csillagvizsgáló, amely nyílt napok alkalmával látogatható. A Cascada de los Tilos vízesés az egyik legkedveltebb túraútvonal része. A főváros, Santa Cruz de La Palma központjában találjuk a legszebb kanári erkélyekkel díszített házakat. Poris de Candelaria a barlangfalu, ahol 70-80 éve laknak.

LANZAROTE
Playa Blanca településen található a sziget egyik legkedveltebb strandja, a Playa del Papagayo. A Timanfaya Nemzeti Parkban megtekinthetjük a vulkánokat, melyek működésének köszönhető a mai felszín nagy része. Az El Golfo vagy zöld-tó a benne levő planktonok miatt különleges színű. A sziget építészetét jól szemlélteti a mezőgazdasági dolgozóknak szentelt múzeum San Bartoloméban, mellette pedig a zseniális Cezar Manrique Termékenység szobra.

TENERIFE
Itt található az ország legmagasabb csúcsa, a 3718 méter magas Teide vulkán, lábánál a Las Cañadas Nemzeti Park. A szigeten hét régi világítótorony működik, a fotón a Los Cristianoshoz közeli Punta de Rascát látják. A strandok fehér homokkal vagy fekete vulkáni homokkal minden igényt kielégítenek. Masca falut az egyik legbájosabb településnek kiáltották ki. Híres az innen vezető ösvény a Los Gigantes partig.

 

Az itt nagyon röviden leírtakat egészíti ki a helyi folklór színes ruhákkal és lenyűgöző zenével. Itt zajlik Európa egyik leghíresebb karneválja. A golfpályák száma a szigetcsoporton meghaladja a huszat. Sportkikötők és vizisport lehetőség. Létesítmények, klubok az LMBT közösségnek. Wellness szolgáltatás, vásárlási lehetőség, kitűnő gasztronómia.

Cikk: Almási Gabriella – hivatalos idegenvezető
Fényképek: Promotur, Turismo de Canarias
Kapcsolat:
Rocio Martín Repoller, Turisztikai Miniszter
Jaime Hecht Lombardo, A Spanyol Turisztikai Hivatal magyarországi képviselője
Spanyol Nagykövetség
hungary@inturprom.com
www.tourspain.es / www.spain.info