Kényeztesd magad a Balatonon!

  • Post category:Életmód

Én bejártam már a világot keresztbe-kasul, van összehasonlítási alapom, így bátran mondhatom, hogy ma már nem feltétlenül fontos külföldre utazni ahhoz, hogy megtaláld az igényes szállodákat, remek éttermeket, s csodás tájakat. Augusztus közepén leruccantam a Balaton északi partjára, s hihetetlenül magas nívót tapasztaltam. Akár egy vagy 2 napra is érdemes lemenni a magyar tengerhez, ha nincs már több szabadságod.

Balatonfüreden felkerestem a Villa Vitae hotelt, amely olyan, mintha Provance-ban lettem volna. Mediterrán hangulatú hotel egy hatalmas szőlőbirtok közepén, csodás kilátással a tóra. Napozó, medence, wellness, s teraszétterem vár mindenkit. Még egy kávéra is érdemes ide felmenni, hogy lásd, a Balatonon is létezik olyan hely, ahol tátva marad a szád.

Füreden érdemes lötyögni a Tagore-sétányon, főleg augusztus második felében, amikor zajlik a borfesztivál, s megkóstolhatod a finom balatoni borokat. Ne felejts el nyalni egy fagyit a Hotel Silver melletti fagyizóban sem, mert itt mérik az ország legjobb, díjnyertes fagylaltjait. S sétálj el az Anna Grande hotelhez is, s nézd meg, hol rendezik minden évben a híres Anna bált!

Ebédre Csopakon a Márga bisztrót ajánlom, a panoráma terasz több mint lenyűgöző. Én pisztrángot ettem és a Szent Donát birtok Furmintját ittam mellé, páratlan élmény volt. Ha nem vagy éhes, menj fel ide, s csak igyál egy pohár bort, vagy kávét, s élvezd a panorámát.

A könnyű ebéd után nem maradhat el a fürdés. Menj el Tihanyba a strandra. Ugyan 5000 forint a belépő egy napra, ami drága, de nagyon szép rendezett a strand, s itt kulturált körülmények között koktélozhatsz, napozhatsz.

Extra borkóstoláshoz a badacsonyörsi Váli Pincét javaslom. Minden hétköznap délután 16 órától nyitva van, hétvégén napközben is. Lehet 8 vagy 6, vagy 4 féle bort kóstolni – falatkákkal. A hidegtálon őstulok szalámi, szürke marha kolbász, füstölt májas, kézműves sajtok sorakoznak, mind külön élmény, nem is beszélve a házilag sütött kenyérről. A borok nemzetközi szintűek, s a kiszolgálás több mint kedves.

Innen csak egy ugrás Salföld, amely hazánk egyik legszebb falva. Ne hagyd ki ki! Gurulj végig 10 km-es sebességgel a településen, s csodáld meg a remekül felújított házakat.

A vacsorád fogyaszd el Köveskálon. Ez egy gasztrofalu, tele szuper éttermekkel. A Kővirágban ne hagyd ki a túrógombócot, mert annyira finom, könnyű, hogy észre sem veszed, s két adagot is kérsz. S hozzá egy házi bodzaszörp – maga a kielégülés. Ha szeretnél a faluban aludni a Káli Art Inn  minden igényt kielégítő szálloda, de érdemes jó előre foglalni, mert annyira népszerű.

Lefekvés előtt Noszvajon a Liszkay Pince hoteljének borteraszán érdemes inni egy pohárka rozét, vagy bármi mást. Liszkay úr borai csodásak, s ha még van kedve zongorázni neked egy kicsit, akkor biztosan ott maradsz egy-két órát, vagy kiveszel egy szobát a luxus szállodában. A nyitott és fedett uszodával ellátott hotel olyan szőlőbirtok közepén áll, amelyhez hasonló legfeljebb Toszkánában látható Az sem ritka, hogy a szőlőültetvényen, a tőkék között őzikék szaladgálnak…

Hát, most ennyi az északi partról. A Balaton déli partján is Pazar helyek várnak. Erről majd más alkalommal írok.

Kelemen Gábor