Klasszikus zenei est a salzburgi fellegvárban!

Salzburg városa felett egy több mint 120 méter magas sziklaszirten tornyosul a Hohensalzburg, Európa legnagyobb, teljesen épen fennmaradt középkori erődítménye. A város jelképe, a mindenhonnan jól látható fellegvár, az 542 m magas Mönchsberg tetejéről uralja Salzburg városképét.
A salzburgi fellegvárba kapott meghívást a Bor Hírlap stábja 2018 karácsonya előtt a Panoráma étterembe egy csodás adventi vacsorára, majd a Festung Hohensalzburg kamaratermében egy klasszikus zenei koncertre.

Az erőd gyalogszerrel egy szerpentinen, négy kapun át közelíthető meg, hatalmas bástyák és tornyok mellett. Én a kényelmesebb utat választottam, a közvetlenül a vár alsó udvarára vezető siklót. 11 euró egy siklójegy, de a sokféle turisztikai látványosság megtekintésére jogosító Salzburg kártya, illetve a koncert jegy bemutatása esetén nem kell fizetni, nekünk mindkettő volt.

A vacsora előtt a külső várudvarokban bolyongtunk egy kicsit a bástyák és tornyok közt, a legszebb panoráma, a kis gótikus Szent György-kápolna mögötti Kuenburg-bástyán lévő kilátóteraszról nyílt a városra. A lábaink alatt térkép szerűen rajzolódott ki a barokk óváros a számos tornyával, amely mögött az Alpok csipkézett hegylánca, az Untersberg terül el.

A majd egy évezredes múltja során senkinek sem sikerült bevennie ezt a várat, sokáig érseki rezidenciaként, börtönként és kaszárnyaként szolgálta birtoklóit és városát. Ma az első számú turista célpont Salzburgban.
A Panoráma étteremben külön asztalt kaptunk az ablak mellett, hogy innen is gyönyörködhessünk a kilátásban. A menű exkluzív volt, hihetetlenül ízletes paradicsom levessel kezdtük a vacsorát, majd főételként halfilét választottunk, s édességnek Mozart desszert-variációt, amely nugát-gombócot jelentett vanília- és mangószósszal. Díszítésként porcukorból egy violinkulcsot formáztak a tányérunkra, ezzel is jelezve, hogy közeleg a koncert kezdési időpontja.
A salzburgi adventi kamarazenekar Mozart, Haydn, Bach és Vivaldi klasszikusokat adott elő, telt ház előtt, fantasztikus sikerrel. Mind a négy zeneszerző közel azonos korban élt, Vivaldi 1678-ban született és 1741-ben hunyt el. Bach 7 évvel Vivaldi születése után látta meg a napvilágot és 1750-ben halt meg. Haydn (1732-1809) és Mozart (1756-1791) pályatársként alkotott feledhetetlent, szinte egymást túllicitálva.

Nekünk valamennyi zeneszám tetszett, de talán a legközelebb Viváldi muzsikája állt a szívünkhöz, annál is inkább, mert a hárfát nagyon kedveljük, s ezen a koncerten, a Vivaldi betétnél dominált ez a zeneszerszám. Külön kiemelnénk a csellista játékát, aki magyar honfitársunk a zenekarban, Bényi Tibor hatalmas átéléssel zenélt, csak gratulálni lehet neki.
Ez a vacsora-koncert a várban egész évben élvezhető, 2019 január 2-től márciusig csak alkalmanként, de tavasztól, amikor beindul újra a turista szezon, szinte minden nap. ha valaki szeretné kihagyni a vacsorát, s csak a koncertre kíváncsi, erre is van mód, a kamaraterem büféjében finom osztrák pezsgő és jófajta borok kaphatók, s kedves gesztus, hogy a vendégek az italukat magukkal vihetik a széksorokba, nem kell kapkodva lehörpinteni a szünetben a nedűt, hanem lassan elkortyolgatható.

www.salzburg.info/en/events/classical-music/fortress-dinner-concert
www.salzburghighlights.com