Liszt- Kajmád- és Gróf Zichy borcsalád a Twickel Szőlőbirtok termékskáláján

  • Post category:Hírek

Magyarország hagyományokban egyik leggazdagabb borvidéke Szekszárd. Történelmileg Európa egyik legfontosabb borrégiója a 2700 hektár szőlőterületével, s a borászataival. A hosszú tél, s a száraz nyár, valamint a vastag löszréteg a szőlőtermesztéshez ideális feltételeket teremt.
Szekszárd egyik büszkesége a Twickel Szőlőbirtok Kft., amely 200 hektáron gazdálkodik. Két tagban a Görögszó dűlőben és Bátaszék határában zajlik a termelés. Csak saját szőlőt dolgoz fel, s nagy hangsúlyt fektet arra, hogy egészséges fürtökből készüljön a bor.
A cég tulajdonosa Báró Twickel György, aki 2002-ben költözött Magyarországra, hogy átvegye szüleitől az 1993-ban indított, akkor még Liszt Pincészet néven ismert borgazdaságot. A négy gyermeket nevelő, s feleségével Kajmád-pusztán élő báró a Liszt, a Kajmád és a Gróf Zichy borcsaládot alkotta meg munkatársaival, ez utóbbi a legmagasabb minőség, amit édesanyjáról, a híres nemesi család főágába tartozó Zichy Mária Terézia grófnőről nevezett el.
A Twickel Szőlőbirtok Kft. főborásza Gódor Attila, az ő nevéhez fűződik, hogy a Twickel borokat nemcsak hazánkban, hanem külföldön is megkedvelték. A Liszt borok között Olaszrizling, Rajnai Rizling, Rosé Cuvée, félédes cuvée, Bikavér, Kadarka, Kékfrankos, Merlot, Cabernet Sauvignon, s Selection cuvée található. A Kajmád borcsaládban Sauvignon Blanc, Rosé Cuvée, Cuvée, Merlot, Cabrenet Franc és Cabernet Sauvignon készül. Ezek már az előzőnél magasabb kategóriát képviselnek. A csúcsot a Gróf Zichy borok jelentik, a Bikavér, a Kékfrankos és a Merlot.

Báró Twickel György elmondta: „A gyökerek meghatározóak az ember életében. Régi nemesi családok érzik fontosnak, hogy visszatérjenek őseik földjeire. Bízom benne, hogy a lányaim is követni fognak minket, s a borkészítéssel foglalkoznak majd, ha felnőnek. Mivel a szüleimnek is mindig fontos volt a minőség, így nekem is az. Amikor átvettem a borászatot mindent felújíttattam, a legmodernebb technikát vetettem be, hogy a legjobbat tudjuk alkotni. Jómagam közgazdásznak tanultam, s körülvettem magamat nagyszerű szakemberekkel, akik értenek a borhoz, igy közösen éljük meg a sikereinket.”
Legnagyobb tételben vörösbort készít a pincészet, ezek magas rezervatrol tartalommal rendelkeznek, amely a szív- és érrendszeri betegségekre jótékony hatással vannak, s amelyekben antioxidáns hatású flavonoidok is találhatók. A rezervatrol az erek rugalmasságát biztosítja, illetve gond esetén visszaállítja.
Az orvosok napi 1-2 pohár vörösbor fogyasztását javasolják, ami 5,2 deciliternél nem lehet több 24 óránként, mert akkor már nem jótékony, hanem káros a hatása.
Milyen jótékony hatást gyakorol a bor a szervezetünkre? Miért annyira fontos a rezervatrol tartalom és a minőség a borászatnál? Márk László, a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Kar biokémiai és orvosi-kémiai tanszékének egyetemi docense adott választ ezekre a kérdésekre, a báró úr kérésére, a kutató szoros együttműködésben van folyamatosan a pincészettel.

A borkészítés 6000 éves múltra tekinthet vissza. Egyiptomban és Mezopotámiában i.e. 4000-ben fertőtlenítésre használták a bort és felismerték, hogy antidepresszáns hatása is van. i.e. 600-tól 200-ig Görögországban és Rómában kultikus elemmé emelték a bort. A római légiósok napi kötelező adagja 1,5 liter bor volt. Elsősorban tifusz és kolera ellen itták a nedűt, de a lázat is enyhítette, s bátorságot is adott a katonáknak a harcok során. A középkorban sok fűszerrel vegyítették a bort, szintén egészségügyi okok miatt.
A borfogyasztás iránti érdeklődés az elmúlt kb. 30 évben fokozódott leginkább. A kutatók érdekes adatra lettek figyelmesek, amelyet „francia paradoxonnak” neveztek el. Az elhízott franciáknál későbbi a halálozás a magas zsírbevitel ellenére, mint más országok normál testalkatú állampolgárainál, s ennek a sok vörösbor fogyasztása az oka. A már említett rezervatrol jótékony hatása érvényesül.
Márk László biokémikus 2003 óta foglalkozik a vörösborok analitikájával. Tőle tudhatjuk, hogy a vörösborok antibakteriális hatása egyértelműen bizonyított, mint ahogy a transz rezervatrolok hatékonysága is. Az alkoholos erjedés során a szőlőhéjból és a magból oldódnak ki azok a molekulák, amelyek a szív- és érrendszeri betegségekre jótékony hatással vannak. A vörösborokban 2 milligramm/liter transzrezervatról koncentráció mutatható ki. Fontos tudni, hogy a malvidin tartalma is jelentős a vörösboroknak, ami pedig a tumorsejtek elpusztításában nyújt segítséget. A fehérborokban más vegyületek vannak, ezért ezeknek nem olyan a hatásuk, mint a vöröseknek.
Különlegesen érdekes megfigyelés, s kutatási eredmény, hogy a szívinfarktuson átesett betegek szívizom megnagyobbodása visszaszorítható vörösbor rendszeres itatásával.
Aki kizárja a vörösborfogyasztást az életéből, az komoly rizikót vállal kardiovaszkuláris problémák tekintetében. A Twickel borok nemcsak a vinotékákban, hanem a twickelshop.hu internetes áruházban is megvásárolhatók.
L. Kelemen Gábor