Magyar-olasz vendégszeretet Toszkánában a Ficopazzo birtokon!

Toszkána majdnem mindenkinek szerepel a bakancslistáján, annyira szép, romantikus. Ezen belül is van egy település, Montefollonico, amely vonzza a különlegességekre vágyó turistákat, a gasztronómia és a borok szerelmeseit. A Bucs Ágnes és Paolo Masini magyar-olasz házaspár a településtől 3 km-re üzemeltet 30 olívafával, s úszómedencével ékesített Ficopazzo birtokon Agriturismo szálláshelyeket, éttermet, s TOSCANA COOKING SCHOOL néven főzőiskolát. (A birtokon minden év október végén leszüretelt olívabogyókból extra szűz olívaolaj készül.) A Ficopazzo birtokon felejthetetlen toszkán hangulatú rendezvényeket, így esküvőket is szerveznek. 2022 októberében volt például 30 fős magyar, hivatalosan bejegyzett polgári esküvő, majd 4 napos lakodalom. Évek óta nagyon népszerű a házaspár által szervezett Toszkána élményhét és a Toszkána ízei program is.

2018-ban jött létre a Ficopazzo birtok, a név választása Paolo fiatalkori élménye alapján történt. Annó sok olasz helyen járt, élt, s dolgozott, hogy a szakmája csínját-bínját elleshesse.  Portofino, Róma, Firenze, s délen Stromboli szigete… Ez utóbbi hely tengerparti sétányának neve a FICOPAZZO. Onnan – mint Nápolyból is – jól rá lehet látni a Vezúvra. Kicsit hasonlóan a toszkán birtokról is rálátni a Val d’ Orcia tartomány híres helyére (Monte Amiata hegy), amelynek kúpja kísértetiesen hasonlít a Vezúvéra, s ebből fakadóan lett Ficopazzo az elnevezése a toszkán birtoknak is.

Bucs Ágnes 2007 óta él Toszkánában, olasz fèrje, Paolo Masini Chef Supervisor, ők ketten együtt vezetik a vállalkozásaikat. Paolo családja nápolyi származású, apai ágon a nagymama az utolsó nápolyi király (II. Victor Emanuele) udvarában volt chef, innen maradt sok-sok speciális recept, amit Paolo prezentálásában mindenki imád, a helyi olaszok is.

2022-ben 280 magyar látogatott el a Ficopazzo birtokra, hogy élvezze Bucs Ágnes és Paolo Masini vendégszeretetét. Járt náluk többször is a táncművész Keleti Andrea, a humorista Nacsa Olivér, a borász Liszkay Mihály, a somelier Gere Andrea, a divattervező Lukéj Gabi, s férje, a Cápák között TV-s üzleti showban közreműködő nagyvállalkozó, Moldován András is, hogy csak pár nevet említsünk.

Bucs Ágnenél és Paolo Masininél nem csak szállásra és finom ételekre lelnek a vendégek, hanem elsajátíthatják a toszkán vidékre annyira jellemző gasztronómiai finomságok készítését is. A TOSCANA COOKING SCHOOL főzőiskolában Paolo Masinitől megtanulhat bárki tésztát gyúrni és sodorni, szaftos és könnyed előételeket készíteni, húsokat pácolni és sütni – olasz módon. Kóstolhatnak a vendégek helyi olívabogyót és olívaolajat, sajtokat és friss tengeri herkentyűket is. Mindezt úgy, hogy közben a toszkán nap mosolyog le rájuk, a magas ciprusok suhogása behallatszik az ablakon, és a jól elvégzett „munka” után biztos, hogy kerül valamilyen finom bor a poharakba.

De a főzőtanfolyam csak egy lehetőség a sok közül, amit a magyar-olasz házaspár ajánlani tud. A házaspár szervez gasztro- és bortúrákat a környéken, illetve apartmanjaik és szobáik olyan csillagtúrák esetén is kivehetők, mint mondjuk egy kulináris körtúra Toszkánában. A visszajelzések is azt mutatják, hogy a vendégek megérzik a tulajdonosok szeretetét és munkáját, amit ebbe a szálláshelybe, étterembe és főzőiskolába belefektettek.
Minden program szállással szervezett.
Több újság is írt már a magyar-olasz házaspár vállalkozásáról, ezek olvashatók a cég weboldalán magyarul: http://www.lacosta.it/index.hu.php
Facebook oldalak, ahol további információk gyűjthetők: Toscana Cooking School, Napsütötte Toscana / under, Rooms Ficopazzo, Toszkána esküvők.

Agriturismo Ficopazzo
di Masini Paolo
S.C Le Regge Montefollonico
Tel. +39 0577 669512
E-mail: info@lacosta.it
www.lacosta.it