Mariborban található a legrégibb szőlőtőke a világon!

A szlovéniai Mariborban, az óváros középső részén, Lent városrészben, az Öreg Szőlő Háza előtt található a legöregebb szőlőtőke a világon. Fajtája a Fekete Bársony, vagy Modra Kavčina, a szőlő bizonyítottan több mint 400 éves és így a világ legöregebb szőlőtőkéjeként jegyzik a Guinness Rekordok könyvében. A szőlőtőkéről még mindig szüretelik értékes gyümölcsét. Az Öreg Szőlő Maribor, Stájerország és Szlovénia gazdag borkultúráját jelképezi. A Bor Hírlap stábja 2020 június harmadik hetében járt itt.

Az Öreg Szőlő a középkor végén, amikor a törökök ostromolták Maribort, túlélte a történelem viharait és a támadók és a város védői közt dúló heves harcokat. Egykor az Öreg Szőlő Háza a városfal része volt. Az ellenálló szőlőtőkét, a fa- és szalmatetők miatt a középkorban gyakori tűzvészek sem pusztították el, sem a szőlőtetű, amely elpusztította más szőlőterületek legnagyobb részét. Ugyanígy megúszta a szövetséges bombázásokat, amikor az Öreg Szőlő Háza részben leomlott, de a szívós növénynek ezt is sikerült túlélnie.


Így ma az Öreg Szőlő az egyetlen olyan növény, amelynek saját múzeumja van, ez az Öreg Szőlő Háza. Ma az Öreg Szőlőről szaporított utódok szinte minden kontinensen élnek és Szlovéniában is sok helyen megtalálhatóak. A Maribori Oktett és a Stájer Neuvirtianok a szőlő tiszteletére himnuszt is írtak. A szőlő tiszteletére számos festői borösvény és borospince található Mariborban és környékén.
Az Öreg Szőlő fajtája és a bormennyiség: Az Öreg Szőlő a Fekete Bársony vagy Modra Kavčina fajtájú szőlő, az egyik legrégibb háziasított nemes borfajta Szlovéniában.
35 – 55 kg az évi szimbolikus termésmennyiség. A bort 2,5 dcl-es üvegekbe palackozzák. A palack Oskar Kogoj híres formatervező munkája, az értékes nedűvel töltött palackok protokolláris ajándékok – évente 100 palacknál kevesebb készül!
Az Öreg Szőlő himnusza: borospohárral a kézben dalolni is szoktak. Szerelemről, fájdalomról, örömről és igazságról. Ezért kapott az Öreg Szőlő saját himnuszt. A Maribori Oktett és a Stájer Neuvirtianok a szőlő tiszteletére himnuszt írtak. Azt mondják, hogy ha igazi maribori akar lenni, akkor ismernie kell az Öreg Szőlő himnuszát.

Hiša Stare trte
Vojašniška 8, 2000 Maribor
Telefon: +386 (0)2 25 15 100 +386 (0)51 335 521
E-mail: stara-trta@maribor.si
www.staratrta.si
www.visitmaribor.si