Márton napi gondolatok

Márton-nap környékén a hagyomány szerint libát, és újonnan már kacsát fogyasztunk, ám ennek beszerzése számos kérdést felvet. Vehetünk egészséges húst? Miért fontos, hogy a szabadtartásút vásároljuk? Hogyan támogatjuk ezzel a hazai gazdaságot? Lássuk csak!

Vehetünk egészséges húst?
A húsfogyasztással kapcsolatos egyik félsz, hogy tele van káros anyagokkal, amelyekkel az állatot közvetlenül vagy közvetetten táplálták. A rossz imázshoz pedig az embertelen tartás és a vágóhidak lelketlensége is hozzájárul. Ezzel szemben a modern agráriparban ma már igyekeznek minél inkább a természetesnek megfelelő körülményeket biztosítani az állatoknak, valamint olyan módon táplálni őket, amely a legtávolabb áll a vegyszerektől. A kutatások szerint a boldogan felnövő állatok húsa lényegesen jobb minőségű, a humánus hozzáállás pedig ezért is kifizetődő politika.

Miért fontos, hogy szabadtartásút vásároljunk?
A szabadtartású állattartás támogatása nem csak emiatt fontos! Mindamellett, hogy a jó minőségű hús hozzájárul egészségünk fenntartásához, kiegyensúlyozott táplálkozásunkhoz, egyúttal azt is szavatolja, hogy az asztalra kerülő fogások finomak, ízletesek legyenek, pont, mint a megálmodott receptben!

Hogyan támogatjuk ezzel a hazai gazdaságot?
A magyar baromfi kifejezetten jó minőségű termék, amelyben a természetesség dominál. Ellátási láncok nélkül frissen, időhatékonyan kerül a forgalmazókhoz. Az egyik ilyen itthoni kiemelkedő vállalkozás a Pro-Duck Kft., amely harmadik generáció óta foglalkozik liba-, kacsa- és egyéb baromfi húsok értékesítésével. Az állatokat szabadon tartják, illetve saját vágóhídon dolgozzák fel, így gyakorlatilag bármilyen igénynek meg tudnak felelni.
“Akár Japánba vagy Taiwanba is el tudjuk juttatni áruinkat 4 napon belül.” – meséli Iványi Levente ügyvezető, aki maga is a termelési oldalon kezdte pályafutását. A cég forgalmának mostanra 80%-át az export teszi ki, így Franciaországban, Spanyolországban, Belgiumban, Hollandiában és a Távol-keleti országokban is a cége termékeit fogyasztják, ezzel is erősítve a magyar termékek nemzetközi elismertségét.

Mit főzzünk Márton napján?
Készítsünk rozéra sütött libamellet tepsis zöldségekkel! Vagy süssünk kacsacombot káposztás burgonyával, sült hagymával!