Merfelsz Gábor érdekes és sokszínű, nagytestű, s könnyen iható kézműves borokat komponál

  • Post category:Borászok

A közgazdászból lett borász, Merfelsz Gábor igazi hedonista férfi, szenvedélyesen szereti a jó borokat, a kiváló ételeket. Gábor nagyapja mindig azt mondta neki: „Jó bort kell csinálni, mert magunk isszuk meg.”  

Ez a hitvallás jelenik meg ma is a nagypolgári borász elkészült nedűiben. Nem véletlen a sok díj, amit eddig kapott a pincészet, a Kékfrankos  már 2003-ban nagyaranyérmet szerzett a szekszárdi borversenyen, a Cabernet Franc 2007  Prestige Reserve aranyérmes lett 2009-ben, aztán jöttek a nemzetközi sikerek, többek között a Vinalies Internationales, Paris viadalon, ahol a Doppio 2007 bor például ezüstérmet kapott.

Az Esti csók, a Nero – Medina, a Merlot, a Doppio, s a többi nagystílű alkotás ma mind olyan tétel, amelyet szívesen töltenek poharukba a borkedvelők. Egyre több nagy cég Merfelsz borokat ad partnereinek karácsonyi ajándékba is, ami egyben üzenet, hogy a cég a magas minőséget támogatja.

A Merfelsz Pince Kft-t 1999-ben alapította Merfelsz Gábor és  Arató Krisztina. Merfelsz Gábor szekszárdi  születésű, az apai nagyszülők egy ismert csárdát  vezettek Szekszárd határában és művelték  a hozzátartozó több hektárnyi Kadarkát. 

kézműves borászat minden jegye megtalálható a pincészetben,  közel 8  hektárnyi szőlőből dolgoznak fel alapanyagot,   amelyek 100 százaléka saját telepítés.  A szőlő területek jó minőségű dűlőkben  fekszenek, hat különböző helyen.  A fajtaválaszték  kizárólag vörösbor szőlőből áll:  Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Zweigelt, Kékfrankos,  Kadarka, Nero, Hamburgi Muskotály. A fajták  sokszínűsége és a különböző  mikroklímák jó alapot teremtenek a házasításra.

Már 12 éve, hogy elkészült a feldolgozó és  pince Szekszárdon, méghozzá egy  1832-ben épített présház-pince  felújításával. Hűthető-fűthető  acéltartályok, acél szőlő feldolgozó  gépek és egy modern palackozó a pince technikai  gerince. A termelés fokozatos felfutásával  természetesen párhuzamosan bővült a pince tárolókapacitása, nőtt a hordók száma.

–         Mennyi bort forgalmaznak évente? – kérdeztük Merfelsz Gábort.

–         Figyelembe véve az erőteljes terméskorlátozást,  30 ezer palack minőségi bort céloztunk meg. A választék rosé boroktól a gyümölcsös, könnyű vörösborokon keresztül a kiérlelt, nagytestű de könnyen iható vörösborokig vezet. 

–         A Merfelsz pincészet célközönsége kikből áll?

–          A 40 év feletti férfiakból, akik szeretik a jó bort és hajlandóak is áldozni rá, és a nőkből, úgy általában.  

–         A Merfelsz Pince két borcsaládot forgalmaz. Mit kell tudni erről a fogyasztóknak?  

–         Közepes árkategóriába tartozó minőségi rosé és vörösborokat árulunk, s a kiemelkedő minőség, a valamivel magasabb ár, de a jó ár-érték arány alapján soroljuk borainkat a NECTAR SEXARDIQUE borcsaládba, amelyre felírhatnánk a „Selection”, „Válogatás” jelzőket is.
 
Honnan ez a név?  

–         Szekszárd központjában mind a mai napig áll az Augusz-ház, amelynek többször volt vendége Liszt Ferenc is. A magyarul nem beszélő Liszt Ferenc leveleiben „nectar sexardique”-ként emlegette a számára oly kedves szekszárdi vörösbort. Liszt Ferenc megfogalmazása pontosan fedi az általunk készített borok jellegzetességét: szekszárdi dűlőkben termett kiváló szőlők nektárját kívánjuk palackba zárni.

–         Hogyan lehet elérni a pincészet boraira olyannyira jellemző alacsony savtartalmat?

–        A területeinken élünk a szigorú hozamkorlátozással / 60-70 dkg/tőke/Hosszú évek megfigyelései vezettek arra a következtetésre, hogy a szőlőt az optimális érettségen túl hagyjuk a tőkéken, mely a cukor és az alkohol növekedéséhez, míg a savak csökkenéséhez vezet.

–         Minden nagy boruknak magas az alkoholtartalma…

–         Az a lényeg, hogy a bor egyensúlyban legyen.

–         Meglehetősen kevesen készítenek bort Nero szőlőfajtából, Ön viszont igen. Miben rejlik a Nero egyedisége?

–         Tény, hogy a Nero a borba is átmenti az antioxidánsokat. Ez igen komoly hívó szó, főleg, hogy egyre többeket érdekel az egészségtudatos életmód. Ezen kívül van egy egyedi, nagyon zamatos  jellege, amelyet szépen mutat az édes és a száraz változatokban is. Mi elég hosszú utat jártunk végig, hogy megmutassuk, mi mindent lehet kihozni a fajtából.  

–         Különlegesség, hogy az interneten vagy telefonon rendelt boraikat ingyenesen házhoz szállítják Budapesten…

         Igen, ez az üzletpolitikánk része, mert e tekintetben is maximálisan ki akarjuk szolgálni a fogyasztóinkat. Ha cégek karácsonyra rendelnek bort, partnerajándéknak, 1-2 nap alatt kivisszük a telephelyükre. Amúgy a boraink budapesti vinotékákban kaphatók, s fontos tudni, hogy előzetes egyeztetés után vállaljuk 5-12 fő részére a pincelátogatással egybekötött borkóstoló megszervezését Szekszárdon.