Mozart vacsora-koncert a St.Peter kolostor barokk termében Salzburgban!


Európa legrégebbi étterme, amely még ma is üzemel, a 803-ban megnyílt St.Peter Stiftkulinarium Salzburg régi belvárosában, ahol a Mozart család is rendszeresen étkezett. A kolostor barokk termében számos alkalommal koncertezett Amadeus Mozart, ide kapott meghívást a stábunk 2018 karácsonya előtt pár nappal, egy fényűző, gyertyafényes vacsorára, amelynek keretében nagyszabású Mozart áriákat és duetteket hallgathattunk.
A művészet és a kulináris élvezetek találkozása volt ez az este. Már maga a helyszín is lenyűgözött minket, a hatalmas belmagasságú barokk terem stukkói, freskói, adventi díszei, a csillogó óriás karácsonyfája, az elegáns terítés, az asztalokon elhelyezett méretes gyertyák.
A műsor színvonalát garantálta, hogy a Mozarteum Salzburg egyetemen végzett zenészek a kornak megfelelő eredeti hangszereken játszottak, s Mozart korabeli ruhákba öltöztek, csakúgy, mint a duetteket és áriákat előadó operaénekes és énekesnő. Ez a zenekar és a két énekes a világ minden táján fellépett már, több mint 50 tévés produkcióban kápráztatták el a világot, s 40 ezer CD-t adtak el.
A koncert 3 részben zajlott a leves, a főétel és a desszert tálalása közben. Az első részben a Don Giovanni, a másodikban a Figaró házassága, a harmadikban pedig a Varázsfuvola dallamai csendültek fel, s lenyűgöztek az elhangzott duettek, valamint az áriák. Az est csúcspontja számunkra a Papageno áriája volt.

Különlegesség, hogy a felkínált ételek Mozart kedvenc fogásai voltak, Andreas Krebs séf az eredeti receptek szerint alkotta meg a történelmi stílusú menüt. Az asztalokra St.Peter-kenyeret készítettek ki, helyi desszertvajjal. Már ennek is különleges volt az íze. A mirinált pisztráng ízelítő után első fogásként ízletes csirkehúslevest kaptunk, sajtos, rozmaringos galuskával. Főételként töltött kappansült került a tányérunkra, Priors páter kertjében termesztett zöldségekkel, s tejszínes burgonya gratennel, míg édességként félig fagyasztott mézes parfait tálaltak, gyümölcsökkel, s kétféle öntettel.
Az Amadeus Consort Salzburg formáció bizonyította számunkra, hogy a „Mozart hangjai” koncertet érdemes végigélvezni, hogy Mozart zenéje az egyik legjobb a világon. Kellemes, fülbemászó, romantikus, s azokat is magával ragadja, akik nem értenek a komolyzenéhez.

A feledhetetlen előadás után a barokk teremből kifelé tartva a St.Peter Stiftkulinarium belső udvarán át vezetett az út az utcára, amely tele volt emberekkel. Forralt bort, puncsot, s meleg teát ittak, remek hangulatban telt itt az este, sokan csatlakoztak is a koncert nézői közül az itt adventezőkhöz.
A Mozart vacsora-koncertek egész évben, szinte minden nap telt házzal mennek a St.Peter kolostor barokk termében. Érdemes csak ezért az egy programért kiutazni Salzburgba, persze ha már ott vagy, akkor még sok más csodás látványosság vár ebben az osztrák városban, amely az elegancia egyik fellegvára.
St.Peter Stiftkulinarium, Barokk-terem. Sankt-Peter-Bezirk 1-4. 5020. Salzburg, Ausztria.
www.mozart-dinner-concert-salzburg.com
www.stpeter.at