Niemczańska borászat Lengyelországban

Az Alsó-Sziléziában lévő szőlőbirtok a Strzelńsko-Niemczańskie dombvidékén található, a Ślęza folyóhoz közel. A déli lejtőkről csodás kilátás nyílik a környező erdőre és a Tatár-völgyre, ahol sok száz féle növény és virág terem, olyan az egész terület, mint egy arborétum.
Niemcza település eddig arról volt híres, hogy itt zajlott le 1017-ben a lengyel nép számára fontos csata, de ma már arról is ismert, hogy Marek Dymkowski vállalkozó, aki a Hotel Niemcza Spa szállodát üzemelteti, létrehozott egy sokat ígérő borászatot.
Niemczańska borászat 2017-ben alapult. Chardonnay, Riesling, Pinot Noir, Pinot Gris, Palava, Cabernet Cortis, Cabernet Blanc, Muscaris és Solaris került telepítésre, összesen 3,1 hektáron.

A friss borokat a tulajdonos mutatta be a Hotel Niemcza fine dining éttermében a Bor Hirlapnak – fonom fogások kíséretében, amelyek során nemcsak az ízekre, hanem a tálalásra is nagyon odafigyeltek. Gyakorlatilag hordómintákat kaptunk, mert még lepalackozott tételek nem voltak, de már ezek is ígéretesnek bizonyultak.

Mivel Marek Dymkowski a régió borászait is összefogja, ezért társ pincészetek borait is megismertette velünk, így kerülhetett a poharainkba például a Winnica Anna 2017-es Johanniter bora vagy a Winnica Moderna 2017-es Rieslingje is, amelyek jól passzoltak a feltálalt ételekhez.

www.dspiw.pl/miejsce/winnica-niemczanska/
www.hotelniemcza.pl