Szlovénia nemcsak a gyönyörű tájairól, hanem a csodás gasztronómiájáról is híres. Ez különösen igaz a Goriska Brda borvidékre, ahol a szőlőtőkék mellett hatalmas levendula és olíva fa ültetvények is sorakoznak.
Smartno településen érdemes megállni, s eltölteni egy kis időt, körülnézni, s betérni valamelyik vendéglőbe. Ezek közül talán a legkedvesebb a Hisa Kulture Smartno elnevezésű olíva olaj kóstoló, étterem és kiállítótér. A Bor Hírlap stábja is itt töltött 2 órát 2020. június harmadik hetében, hogy megismerkedjünk a helyi finomságokkal.
Az olívaolaj kóstoló nagy meglepetéseket tartogatott. Az átlagember nem tudja, milyen óriási különbség van a kézműves olívaolaj és az élelmiszerboltokban kapható tömeg gyártott olajok között. Mi itt megtanultuk, hogy figyelnünk kell az egészségünkre, s csak kézműves termékeket szabad vásárolni.
A vacsora különböző fogásaiba is beépítették az olívaolajat. A legkülönlegesebb az olívaolajban párolt kolbász volt fehér puliszkával és az a levendulás és csokis sütemény, amit olívaolajjal bolondítottak meg, bőven öntöttek rá, s meglepően szuper ízekkel szolgált.
Az estebédet feldobta a Simcic pincészet vörösbora, amely a környék talán leghíresebb kézműves borászatából érkezett.
Az étkezés közben a teremben éppen grafika kiállítást tekinthettünk meg, amely rendszeresen változik, helyi művészek alkotásait teszik itt közkinccsé.
HISA KULTURE
Smartno 38, Goriska Brda
E-mail: tatjana.basin200@gmail.com
Olvassa a Bor Hírlapot!
A Bor Hírlap sikere, immár közel másfél évtizede, több okkal magyarázható: gazdag tartalommal ellátott, s ingyenesen terjesztett digitális kiadvány! A bor, és gasztronómia népszerűsítését szolgáljuk, s ez találkozik az olvasók igényeivel. Magazinunkat azért adjuk ingyen, hogy minél több emberhez eljuthassanak a pincészetek, éttermek, gasztro cégek hírei, érdekességei. Költségeinket a hirdető cégek fedezik. Mivel ez a koncepció jól bevált, és régóta működik, bízunk benne, hogy még sokáig szolgálhatjuk, a bor, és gasztronómia híveit, akár a digitális magazinunk lapszámaival - amelyek linkjét a Facebook segítségével 10 ezer embernek küldjük ki -, akár az internetes honlapunkkal, amelyen lehetőségünk nyílik friss híreket közölni, lépést tartani a mindennapokkal.