Olíva kóstoló Smartnóban!

 


Szlovénia nemcsak a gyönyörű tájairól, hanem a csodás gasztronómiájáról is híres. Ez különösen igaz a Goriska Brda borvidékre, ahol a szőlőtőkék mellett hatalmas levendula és olíva fa ültetvények is sorakoznak.

Smartno településen érdemes megállni, s eltölteni egy kis időt, körülnézni, s betérni valamelyik vendéglőbe. Ezek közül talán a legkedvesebb a Hisa Kulture Smartno elnevezésű olíva olaj kóstoló, étterem és kiállítótér. A Bor Hírlap stábja is itt töltött 2 órát 2020. június harmadik hetében, hogy megismerkedjünk a helyi finomságokkal.
Az olívaolaj kóstoló nagy meglepetéseket tartogatott. Az átlagember nem tudja, milyen óriási különbség van a kézműves olívaolaj és az élelmiszerboltokban kapható tömeg gyártott olajok között. Mi itt megtanultuk, hogy figyelnünk kell az egészségünkre, s csak kézműves termékeket szabad vásárolni.

A vacsora különböző fogásaiba is beépítették az olívaolajat. A legkülönlegesebb az olívaolajban párolt kolbász volt fehér puliszkával és az a levendulás és csokis sütemény, amit olívaolajjal bolondítottak meg, bőven öntöttek rá, s meglepően szuper ízekkel szolgált.

Az estebédet feldobta a Simcic pincészet vörösbora, amely a környék talán leghíresebb kézműves borászatából érkezett.
Az étkezés közben a teremben éppen grafika kiállítást tekinthettünk meg, amely rendszeresen változik, helyi művészek alkotásait teszik itt közkinccsé.

HISA KULTURE
Smartno 38, Goriska Brda
E-mail: tatjana.basin200@gmail.com