Osztrák whiskey, rum és gin

David Gölles 2019 őszén az ausztriai Riegersburgban, ami a magyar határtól 30 percnyire van kocsival Szentgotthard irányából, nyitott egy whiskey, rum és gin manufaktúrát. Lenyűgöző ez a pincészet is, amely Ruotker’s névre hallgat a település ősi elnevezésére utalva. Kevesen tudják, hogy az osztrákoknál whiskey üzemek működnek, pedig összesen 13 whiskey manufaktúra kínálja a termékeit a szomszéd országban.Stájerországban a Ruotker’s közelében még Feldbachban üzemel a Lava Brau –Briskey cég
David már gyermekkorában komoly kiképzést kapott a szeszfőzés területén az édesapjától a Gölles manufaktúrában, s nem csoda, hogy az általa készített whiskey, rum, s gin fantasztikusan magas minőségű. Hatféle whiskeyt, négyféle rumot és egy gint kóstolt stábunk Dáviddal a bemutató termében, amely panorámás a riegersburgi várra. A whiskeyk közül a tönköly, az árpa, a búza és a kukorica whiskey nyerte el legjobban a tetszésünket, a rumok közül a fehér rum, az öreg szilva rum és az erős névre keresztelt rum ízlett a legjobban. A gint egy édeskés, mediterrán ízvilágú Fever-Tree márkájú tonikkal keverve, sok jéggel és citrommal ittuk, s nagyon kellemes volt, egy beszélgetős este során több pohár is könnyedén lecsúszhat ebből a koktélból az embernek.

Természetesen nem mindegy a kóstolási sorrend a whiskeyk és a rumok esetében, Dávid az egyszerűbb, hétköznapi fogyasztásra alkalmas italokkal kínált előszőr, majd innen haladtunk a magasabb alkohol fokkal rendelkező, s nagyobb minőségű párlatokig. Nemcsak a Ruotker’s érlelőpincéje nyűgözött le, amely látványban és nagyságban vetekszik sok skót és írországi manufaktúráéval, hanem minden ital. Bár csak kis mennyiségeket fogyasztottunk, de azért így is a fejünkbe szállt a sok whiskey, rum, s gin.

Hoztunk is haza David Göllestől két üveg gint, s örömmel láttuk később Feldbachban, a Merkur nevű élelmiszer áruházban, hogy a pincészetnél jóval olcsóbban vásároltuk, mintha ebben a boltban vettük volna meg ugyanazt a terméket.

Fontos megjegyezni, ha valaki a Genusshotel Riegersburgban éjszakázik, amikor a térségben jár, akkor a Ruotker’s gyalog maximum 10 percre van, nem kell autóba ülni, s bátran ihat, kóstolhat! Hétfőtől szombatig délelőtt 10 órától este 18.30 óráig tart nyitva a pincészet és a bár. (www.ruotkers.at)