Pannon Karácsony Ünnepi Nagykóstoló

A Pannon Karácsony Ünnepi Nagykóstolón 2022. december 12-én a Pannon Bormíves Céh 33 borászatának ünnepi tételeit kóstolhatják meg a résztvevők a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rendezvénytermében, ahol átadták az idei Bussay-díjat is. A Pannon Karácsony Ünnepi Nagykóstolón csaknem százféle bort lehetett megkóstolni. Minden birtok három bort vihetett magával.
Dr. Lőrincz György, a céh elnöke, a Szent Andrea Pincészet vezetője előre jelezte, hogy az esemény különlegessége, hogy személyesen lehet a híres bortermelőkkel találkozni. A borfesztiválok esetében ez nem igaz, azokon sok esetben a pincészetek alkalmazottai kóstoltatnak, itt viszont a sztár borászok is jelen voltak. Sokan éltek is a ritka lehetőséggel, hiszen telt ház volt a rendezvényen, s a borászok fáradhatatlanul kóstoltattak, s magyarázták a tételeiket.

A vendégeket tehát az ország legnevesebb borászai várták az Alkotás utca 42-48-ban, és ahogy az elnök kiemelte, erre az ünnepi eseményre minden pincészet a legnemesebb borait, a pince kincseit, a félretett tételeit mutatta meg. A hangulatról pedig az egész este zenélő Vagabond Trió gondoskodott.

A rendezvényen adták át két év kényszerszünet után a Bussay László-díjat is, ezúttal Mészáros Gabriellának. Lőrincz György kiemelte, hogy az elismerést a magyar szőlő- és borkultúráért áldozatos munkát végző személyeknek nyújtották át, ezzel emlékeztek a névadóra, aki az elnök szerint „különleges személyisége volt a magyar szőlő- és borkultúrának, nagyon elhivatott volt, orvosként dolgozott és mellette épített fel egy birtokot, és nagyon magas színvonalú borokat termelt nagyon részletgazdag odafigyeléssel és innovatívan”. Mint kiemelte, ez a díj nem a szőlő- és bortermelőnek szól, hanem mindenki másnak, aki tudásával, oktatói, gasztronómiai, művészeti tevékenységével a bort népszerűsíti.


A Pannon Bormíves Céh tagjai azok az elismert és értékteremtő, magyar, családi borászatok, akiknek hitvallása megegyezik a céh általános alapelveivel, s akik magukénak érzik a teljes Magyar Borvidék sorsát. A tagok elkötelezettek a kulturált borfogyasztás népszerűsítése mellett. Teszik ezt kimagasló minőségű boraikkal, rendezvényeikkel, a borturizmust segítő szolgáltatásaikkal, s azzal, hogy a borkedvelőknek betekintést engednek a borászati munkafolyamatokba, a szőlőtelepítéstől – a borkészítésig.