Franciaországban közel 1 000 különböző sajt van, melyből 43 sajt védett származási helyen előállított termék, azaz AOP minősítésű. Lássuk, mely francia sajtokat érdemes mindenképp megkóstolni, ha Franciaországban járunk!
Elzászi Munster sajt. Kézműves technikával készítik ezt a puha állagú sajtot a Vogézek hegyvidéki farmjain. A Munster sajtot több héten át érlelik és kétnaponta megforgatják. Minden év májusában betekintést lehet nyerni a Munster-völgyi transzhumáló pásztorok életébe, ahol láthatják, hogyan fejik a teheneket és megkóstolhatják a tradicionális Munster sajtos levest, egy pohár elzászi fehérbor, Gewurztraminer vagy Pinot Gris kíséretében.
Auvergne-i Cantal sajt. Pline l’Ancien i.e 1. századi írásai szerint a Cantal sajt a világ legrégebbi sajtja! A Puys láncolat vulkanikus hegységein át vezet az út a Cantal sajt termelőihez, akik által megkóstolhatja ezt az egyedülálló textúrájú, szilárd és olvadós sajtot. Zamatos ízéhez jól illik egy pohár Pomerol, Meursault bor vagy egy édes fehér desszertbor.
Jura vidéki Comté sajt. Úgynevezett. „fruitières”-ekben, vagyis kis sajtkészítő műhelyekben készítik, a Jura-hegység falvaiban a Comté sajtot. Tökéletes kísérője egy
Jura-vidéki sárga színű fehérbor (vin jaune de Jura). Legkevesebb négy hónapig érlelik ezt a hevített préselt sajtot, mely az ún. Routes du Comté turistaútvonal sztárja, melyet bejárva megismerhetjük a sajtkészítő farmokat, a szőlőpincéket és a helyi ételek elkészítését…
Périgordi Cabécou sajt. Ez a kis kerek formájú, lágy sajt a Cabécou nevet kapta, mely az okcitán nyelvben kis kecskét jelent. Előételként fogyasztható magában vagy mézzel lecsorgatva, esetleg périgordi karamellizált dióval. A Cabécou du Périgord sajt megsütve, melegen tálalva is nagyon ízletes, melyet salátával körítve szintén előételként vagy akár főételként fogyasztanak. Ajánlott hozzá a Bergerac vörösbor vagy egy jó pohár Cahors.
Aveyron-i Roquefort sajt. Aveyron déli részéről származik, nem messze a millaui völgyhídtól, amely a Midi-Pyrénées régió egyik fő látványossága. A Roquefort a legrégebbi AOC minősítésű francia sajt. Roquefort falvában, tágas pincékben kezdték először gyártani a 17. században ezt a penészes sajtot. A Roquefort sajthoz leginkább egy szelet körte és az édes fehér bor illik, pl. a Sauternes, Coteaux-du-layon vagy a Banyuls.
Burgundiai Epoisses sajt. Dijon és Auxerre között található Epoisses kicsi falva, ahol ez a puha állagú, tehéntejből készült sajt, melynek a mosott kérge narancsos-piros színű. Minimum négy hétig érlelik, majd vízzel és burgundiai törkölypálinkával mossák. A zamatos Epoisses sajtnak kitűnő párja a Chablis, a Puligny-Montrachet vagy a Marc de Bourgogne pálinka.
A Pireneusok vidéki Ossau-Iraty sajt. Tradicionális juhsajt az Ossau-Iraty, mely a béarni Ossau-völgyről és a Pays basque vidéki Iraty-hegyről kapta a nevét. A Route du Fromage AOC Ossau-Iraty nevű turistautat végig járva, benézhetünk a helyi termelőkhöz és megkóstolhatjuk a házi készítésű, eredeti Ossau-Iraty sajtot, melyhez jól illik a fekete cseresznye lekvár és a vörösbor, egy pohár Irouleguy vagy Saint-Mont.
Normandiai Camembert sajt. A francia forradalom idején egy Brieből származó pap Normandiába menekült, ahol segítségével a Camambert falvában lakó Marie Harel tökéletesre fejlesztette a Camembert sajtot. A Vimoutiers-ben található Camambert múzeum bemutatja ennek a karakteres ízű, lágy sajtnak az elkészítési módját és több ezernyi Camembert sajtos dobozt. Kísérőként leginkább egy normandiai, száraz cidre, azaz almabor ajánlott.
Szavojai Reblochon sajt. A Reblochon sajt a középkorban született meg. A sajttermelő gazdáknak a tej egy részét adó formájában be kellett fizetniük a földbirtokosoknak, így először nem fejték meg teljesen a tehenet, hanem az ellenőrzés után másodszor is lefejték a maradék tejet, melynek magas volt a zsírtartalma. Ennek a kis csalásnak („rebloche”) köszönhető a nyers tejből készült Reblochon sajt. A szavójai ételek egyik fontos alapanyaga és a híres Tartiflette hozzávalója. A Reblochon tökéletes kísérője a vin de Savoie, az Apremont, a Roussette vagy a Chignin-Bergeron bor.
Korzikai Brocciu sajt. Korzika nemzeti sajtja a Brocciu sajt, melynek különlegessége, hogy aludt juhtejből készítik. Hagyományos módon, rézből készült üstben melegítik a friss savót, majd kerek formába öntik és lehűtik. Fogyasztható magában, de sok korzikai ételhez is felhasználják sósan, (omlettekhez, cannelloni tésztához) és édesen is (fiadone készítéséhez). Feltétlen igyunk hozzá egy pohár vin d’Ajaccio vagy Patrimonio bort!
Olvassa a Bor Hírlapot!
A Bor Hírlap sikere, immár közel másfél évtizede, több okkal magyarázható: gazdag tartalommal ellátott, s ingyenesen terjesztett digitális kiadvány! A bor, és gasztronómia népszerűsítését szolgáljuk, s ez találkozik az olvasók igényeivel. Magazinunkat azért adjuk ingyen, hogy minél több emberhez eljuthassanak a pincészetek, éttermek, gasztro cégek hírei, érdekességei. Költségeinket a hirdető cégek fedezik. Mivel ez a koncepció jól bevált, és régóta működik, bízunk benne, hogy még sokáig szolgálhatjuk, a bor, és gasztronómia híveit, akár a digitális magazinunk lapszámaival - amelyek linkjét a Facebook segítségével 10 ezer embernek küldjük ki -, akár az internetes honlapunkkal, amelyen lehetőségünk nyílik friss híreket közölni, lépést tartani a mindennapokkal.