Robert Gilvesy vulkanikus borait kóstoltuk Hegymagason!

  • Post category:Borászok

Nemrégiben Robert Gilvesy borászatában jártunk Hegymagason, ahol a kanadai-magyar borász vulkanikus borait kóstoltuk a Terroir Budapest rendezvény résztvevőivel. Először a kilátás kápráztatott el minket, majd a borok, s végül az ételek. Velünk volt Zoltán Szabó is, a világ jelenlegi egyik leghíresebb sommelierje, aki Erdélyben született, de Torontóban él, s pár évente hazánkba is ellátogat, hogy feltérképezze a magyar borászatokat. A híres szakembernél a Bohém Cuvée és a 2013-as Rajnai Rizling aratott nagy sikert, de tetszett neki a pincészet új terméke, a még kísérleti szakaszban lévő Próbaüzem Furmint is. Egyetértettünk vele…

Vacsorára szürke marha ételek érkeztek az asztalunkra, késsel vágott tatár beefsteak, húsleves főtt marhahússal és tormával, s könnyű süteményeket is tálaltak.

Robert Gilvesy szülei Szatmárból, illetve Somogyból emigráltak. Ő egy kanadai, egész pontosan ontarioi farmon nőtt fel, de 1992-ben Magyarországra költözött, hogy megtalálja a gyökereit. Ausztriában és hazánkban tanult borászatot, sokat utazott. Segítője Ruppert Márton, akinek Badacsonyban vannak szőlőterületei.

“A borok általában ott élvezhetők maradéktalanul, ahol termettek.” – írta Hamvas Béla. A termőhely, a Pincészet szellemisége és a borok megalkotásának folyamata a titka a Gilvesy Pincészet elegáns, hosszan érlelhető borainak.

  • Hogyan is mutathatnánk be magunkat? – kérdezte Robert, amikor a birtokán jártunk. – Talán a tegnap és a ma szerelmeseiként, akik szenvedélyesen hisznek abban, hogy egy évezredes titkokat őrző, fenséges vidéken új életre kelthetik a régmúlt bohém eleganciáját. A művészet és a modern technológia rajongóiként, akik innovatív szellemben, de hagyományoktól, nemes szépségtől inspirálva idézik fel a múlt minden ízét, hangulatát. Boraink a tradíció és a modern technológia randevújából születnek, kifinomultság és könnyed életöröm járja át őket, melyek magukban hordozzák e varázslatos termőhely minden erejét. Az arisztokrata múlt éled újra minden cseppjükben, és a friss szellemiség, az új eljárások teszik lehetővé, hogy ezt az élményt a jelenben ízlelhessük meg.

Robert Gilvesy szavaiból is kitűnik, hogy rajong a borokért, s ez az imádat érződik a termékeken is. A következő borokat ízlelhettük meg a látogatásunk során, s mindegyik borhoz fűzött egy kis kommentárt Robert Gilvesy.

BOHÉM 2016. „Számunkra nincs is igazán nyár addig, amíg meg nem érkezik klasszikus birtokházasításunk, a Bohém Cuvée. Idén, már negyedszer készítettük el, az arányokon csak minimálisan változtatva: Olaszrizling, Szürkebarát, Sauvignon Blanc és Rajnai Rizling elegye.  Könnyed, friss és lendületes korty, zöldalmával  és citrusokkal.”

SAUVIGNON BLANC 2016. „A Sauvignon Blanc 2016 az általunk telepített Váradi-dűlő második termése. Az évjárat segítségünkre volt a gazdag gyümölcsök, és a különösen feszes savak megőrzésében. Grapefruittal nyitó izgalmas illat, precíz egyensúly és hosszú, vibráló korty, amiben minden a helyén van. Könnyed, friss és mégis rendkívül összetett.”

KACÉR RAJNAI RIZLING 2016. „Ezt a tétel 2015-ben készült el először a Váradi-dűlő szűzterméséből. A Rajnait most egy másik oldaláról mutatjuk meg, hiszen a spontán hordós erjesztés és érlelés helyett itt a reduktív eljárást választottuk fajtaélesztővel kombinálva, friss, fiatal és kacér Rajnait hozva létre.”

MARTINUS OLASZRIZLING 2016. „Marci saját birtokáról, Tagyon-hegyről érkezett az Olaszrizling a pincészetünkbe – mészköves, dolomitban gazdag talajról. Részben spontán, részben beoltva erjedt acéltartályban, majd finomseprőn érlelődött öt hónapon át. Intenzív fajtajelleg, határozott savszerkezet és egy kevés maradék cukornak köszönhetően szép, kerek lecsengése van.”

TARÁNYI RAJNAI RIZLING RESERVE 2015. „Immáron a harmadik dűlőválogatás a mindössze 1,3 hektáros Tarányi-dűlő 45 éves tőkéiről. A terméskorlátozás biztosítja az igazán koncentrált alapanyagot, amely a tölgyfahordós, spontán erjesztés után 8 hónapot érik finomseprőn, a hozzá illő komplexitás eléréséhez. Lendületes, rétegzett és hosszan érlelhető.”

MOGYORÓS sAUVIGNON BLANC RESERVE 2015. „A Mogyorós-dűlőben rejlő lehetőségeket szerencsére már egészen korán felfedeztük. Az itt álló idős tőkékről 2009 óta készítünk bort. A hordóba kerülő alapanyag a spontán erjesztés utáni hosszú érlelésnek köszönheti páratlan komplexitását. Hosszú krémes korty és érett gyümölcsök kavalkádja.”

pRÓBAÜZEM FURMINT 2015. „A frissen telepített Váradi-dűlő Furmintjának szűztermése, ami minden elvárásunkat felülmúlta. A kiváló alapanyagot 500 literes tölgyfahordóban érleltük 7 hónapon keresztül. A páratlanul gazdag, ásványos, déligyümölcsös kortyot 5 gramm maradékcukor kerekíti. A kis tétel szűretlenül került palackba.”

Decanter World Wine Awards ezüstök

Több mint 200 borszakértő érkezik Londonba minden esztendőben a világ élvonalából, hogy a legnagyobb presztízsű világversenyen, vakkóstoló útján értékeljék a kiválóbbnál kiválóbb borokat.

A Decanter World Wine Awards-ról 2017-ben két Gilvesy-féle Rajnai Rizling is ezüsttel tért haza: A Gilvesy Rajnai Rizling 2015 és a Gilvesy Tarányi Rajnai Rizling Reserve 2015.