Rosenstein Tibor kapta a Gundel Károly-díjat!

A kitüntetési bizottság az 2018. évi Gundel Károly-díjat Rosenstein Tibornak, a budapesti Rosenstein Vendéglő tulajdonosának ítélte oda – jelentette be a Magyar Vendéglátók Ipartestülete. A Gundel Károly-díjat idén ötödik alkalommal osztották ki.

A Gundel Károly-díj ünnepélyes átadása a hagyományos Magyar Vendéglátók Ipartestülete gálaebéden került sor az ÖbölHáz Rendezvényközpontban 2018. november 25-én.

A kitüntetési bizottság 17 tagja – tizenhárom szakmai szervezet, a Gundel család egy tagja, a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola, a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egy-egy fő képviseletében –, tizenegy jelölt közül választotta ki azt a gasztronómiai szakembert, akit a méltónak talált a szakma „Kossuth-díjára”. 

Rosenstein Tibor a hagyományos vendéglátás képviselőjeként éttermében a tradicionális magyar és zsidó konyhát és ízeket ötvözi, ugyanakkor követi a nemzetközi trendeket is, így válnak fogásai „rosensteinessé”. Fiával, Róberttel hosszú ideje együtt dolgozik, így a receptek apáról fiúra öröklődnek.

A díjat 2014-ben alapította az ipartestület a Gundel családdal közösen, és a szakmai Kossuth díjnak tekintett kitüntetés egyik szorgalmazója a tavaly elhunyt Jakabffy László volt. Az ő emléke és életműve előtti tisztelgésként a díszebéd az ő kedvenc ételeiből készül majd, ennek összeállításában segített a csapatnak Jakabffy Glória is. Erről Bíró Lajos séf beszélt a sajtótájékoztatón. A díszebédet Jakabffy László tanítványai főzték, köztük Bicsár Attila, Jászai Tibor, Győrffy Árpád, Feke Zoltán, Ádám Csaba, Vidák Zoltán, Varju Viktor. A menüben volt kocsonya, fogas rác módon, borscs leves, kacsacomb párolt káposztával, borjú Kedvessy-módra és túró gombóc.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az ipartestület kezdeményezi, a későbbiekben a díjátadó a Gundel étteremben legyen, és a díszebéd menüjének elkészítésében maga a díjazott is vegyen részt.