Három kultúra, három völgyvidék – az Engadin Scuol, Samnaun, Müstair-völgy hármashatár vidéke, ami korlátlan lehetőségeket kínál a helyi konyha házias vagy gourmet-éttermekben történő megismerésére. A főétkezések között érdemes megkóstolni a szélben szárított marhasonkából (Bündnerfleisch), füstölt szalámiból (Salsiz) és alpesi sajtokból álló ínyenctálat. Aki pedig édes finomságra vágyik, annak a Birnbrotot, a szárított körtéből készülő bejgliszerű süteményt, vagy a híres helyi diótortát ajánlom.
A szuvenírek vagy jó fogások szerelmeseit pedig Svájc több mint 60 üzletet magába foglaló vámmentes övezete várja Samnaunban, amelynek köszönhetően a nyaralóhely évtizedek óta az ár- és minőségtudatos vásárlók közkedvelt bevásárló helye.
Miután a nyüzsgő ipar- és kereskedelem világa mindig is távol állt a kulináris élvezetektől és a pihentető nyugalomtól, a középkori Sankt Gallenben a családi élet és az étkezés helyszíne érthető módon a keskeny polgári házak felső szintjeire költözött. A 19. század elején létrehozott magánvállalkozások, mai nevükön Erststockbeizlik, az épületek első emeletén kaptak helyet. A gótikus ferde tetők alatt pedig mintha megállt volna azóta az idő… Az éttermek esztétikus étlapjainak első helyein hagyományos, azaz a „nagymama konyhájából” származó kelet-svájci fogások szerepelnek. Az emeleti éttermek neve lehet „Bäumli“, „Pöstli“ „Neubädli“ vagy „Zum goldenen Schäfli“, egy biztos, mindegyikük kínálatában megtalálható a híres Sankt Gallen-i sült kolbász.
S akkor most ugrás Zürichbe. Zürich egykori ipari negyedének egyik terjedelmes raktárcsarnokában bár és étterem, áruház, szaküzletek és szabadidős találkahely együttese biztosít kellemes és nosztalgikus hangulatot. A Les Halles bár és étterem dekorációjához régi gyűjtemények darabjait használták fel, köztük egy antik versenykerékpárt, vicces bádog reklámtáblákat és formatervezett bútorokat. Az étterem konyhájának specialitását pedig többféleképpen elkészített kagylóételek alkotják. Egy utcával odébb tör az ég felé a 2011-ben átadott építészeti remekmű, a Prime Tower. A 126 méter magas épület legfelső emeletén található a Clouds étterem, amelynek a világ minden tájáról érkező vendégei az étterem nevéhez hűen a felhők között érezhetik magukat. Kényeztetésükről a Gault Millau által is tesztelt ételek, és a Zürich városára, valamint a környező hegyekre nyíló csodálatos kilátás gondoskodik.
Kulináris gyöngyszemek Winthertur bűbájos óvárosában is akadnak, ahol Svájc legnagyobb összefüggő gyalogos övezete található, amely számos különleges étteremnek és kávéháznak ad otthont. A városközpontban üzemel a Gault Millau-pontokkal elismert Pearl étlapján például mediterrán és ázsiai fogások sorakoznak. A szőlőhegy és az erdő között bújik meg a Goldenberg étterem, ahol a finom ételek elfogyasztását a városra nyíló kilátás teszi még különlegesebbé. Az éttermet üzemeltető Gysel-Saxer borász házaspár különleges borlapján kiváló, díjakkal jutalmazott borok szerepelnek.
Tavasszal a Wallis szőlőhegyeit a Nap fénye aranyozza be, az erdők és mezők pompás színekbe öltöznek, és ilyekor mutatkozik meg igazán, mitől is szép egy táj. Az erdei utak felfedezésre váró és vadregényes vidékeken át vezetnek, és kalandot rejtenek, de az erdei séta elmélyült gondolatokat, akár új felismeréseket is hozhat. Wallisban ősszel a természet és a gasztronómia világa egyaránt legszebb színeiben és formáiban mutatkozik.
Olvassa a Bor Hírlapot!
A Bor Hírlap sikere, immár közel másfél évtizede, több okkal magyarázható: gazdag tartalommal ellátott, s ingyenesen terjesztett digitális kiadvány! A bor, és gasztronómia népszerűsítését szolgáljuk, s ez találkozik az olvasók igényeivel. Magazinunkat azért adjuk ingyen, hogy minél több emberhez eljuthassanak a pincészetek, éttermek, gasztro cégek hírei, érdekességei. Költségeinket a hirdető cégek fedezik. Mivel ez a koncepció jól bevált, és régóta működik, bízunk benne, hogy még sokáig szolgálhatjuk, a bor, és gasztronómia híveit, akár a digitális magazinunk lapszámaival - amelyek linkjét a Facebook segítségével 10 ezer embernek küldjük ki -, akár az internetes honlapunkkal, amelyen lehetőségünk nyílik friss híreket közölni, lépést tartani a mindennapokkal.