Zenit
Leginkább az északi termőtájakon honos a zenit szőlő. Egerben, a Mátra alján, Balaton-felvidéken és az aszár-neszmélyi borvidéken telepítettek zenitet, ami igen karakteres bort ad. A Zenit az Ezerjó és a Bouvier szőlő nemesítéséből származik, Király Ferenc nevéhez fűződik a keresztezés. A lombszerkezete igen ritka. Korán érik, s magas a mustfoka. Mivel nem hajlamos rothadásra, ezért be lehet várni a szüretet, a később érő fajtákkal együtt is leszedhető. Illata és savanyaga minden igényt kielégít. Csemegebort is lehet készíteni a késői szüretelésű Zenitből.
Olvassa a Bor Hírlapot!
A Bor Hírlap sikere, immár közel másfél évtizede, több okkal magyarázható: gazdag tartalommal ellátott, s ingyenesen terjesztett digitális kiadvány! A bor, és gasztronómia népszerűsítését szolgáljuk, s ez találkozik az olvasók igényeivel. Magazinunkat azért adjuk ingyen, hogy minél több emberhez eljuthassanak a pincészetek, éttermek, gasztro cégek hírei, érdekességei. Költségeinket a hirdető cégek fedezik. Mivel ez a koncepció jól bevált, és régóta működik, bízunk benne, hogy még sokáig szolgálhatjuk, a bor, és gasztronómia híveit, akár a digitális magazinunk lapszámaival - amelyek linkjét a Facebook segítségével 10 ezer embernek küldjük ki -, akár az internetes honlapunkkal, amelyen lehetőségünk nyílik friss híreket közölni, lépést tartani a mindennapokkal.