Pinot Noir

Magyarországon Villányi Kisburgundi néven már a XX. sz. elején is kedvelt fajta volt, elterjedését azonban gátolta a nagyüzemi borászat néhány évtizede. Nagyobb területen – közel 100 ha – csak a balatonboglári dombokon találkozhattunk vele. Az utóbbi években mondhatni újra divatba jött, de szerencsére ma már csak azok a termelők próbálkoznak vele, akik tisztában vannak értékeivel és egyben korlátaival is. Eger, Villány és Balatonboglár a fő termőhelyei. Kifejezetten kedveli a meszes talajokat, de más mély talajtípuson (pl. lösz, vulkáni altalaj mellett felbukkanó meszes tengeri üledék) szintén kiváló termőhelye.
Mint a talán legnagyobb odafigyelést igénylő szőlőfajta csak különleges bánásmód mellett ad nagy minőséget. A fajta igényeit illetően talaj- és klimatikus adottságaiban Eger rendelkezik mindazzal, amivel Burgundia. Az itt termett Pinot Noir savkészlete elegáns, fajtakaraktere kifogástalan, alkoholtartalma elegendő ahhoz, hogy itt valóban nagy Pinot-k szülessenek. Tannin tartalma, simasága, krémes struktúrája, ízeinek pikáns bujasága már 2-3 éves korára kialakul.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.