Takler Borbirtok: arisztokratikus hangulat és a vidék romantkája!

Szekszárd az M6-os autópályán könnyen és gyorsan elérhető Budapestről. Csak 155 km és másfél óra kocsival. A megyeszékhely tele van fantasztikus borászatokkal, de ezek közül is kiemelkedik a Takler Borbirtok, amely a városon túl, a Decs-szőlőhegyen található. Itt fogadta a Takler Kúriában a Bor Hírlap stábját a családfő Takler Ferenc fia, Takler András, aki édesapjával, s testvérével, ifjabb Takler Ferenccel együtt menedzseli a pincészetet, s a hozzá tartozó panziót, a wellness hotelt, a Primarius éttermet, a borbárt és a borszaküzletet is.


Lenyűgöző, amit a Takler család megvalósított ezen a birtokon. Példaértékű. Az 1927-ben épült ősi sárközi tanya 24 évig romosan állt, várva hogy valamikor visszakapja egykori jellegét, míg nem 2002-ben visszakapta és egyben megalapozta a Takler Borbirtok épülését, szépülését. Jelenleg ez a család lakrészeként funkcionál. 2003-ban hozzáépült a máig szőlőfeldolgozóként működő épületrész, 2007-ben pedig a befejező szárny a palackozóval, irodaszinttel, kóstolóteremmel és a máig panzióként működő szobákkal.


Taklerék 2012-ben megvásárolták az 1892-ben épült szomszéd tanyát, amelyet Fecsketanyának neveztek el. E jellegzetes verandás épület visszavisz bennünket a 19. századi Sárköz életébe. Eredeti stílusában építették újjá, hogy tájházként őrizze a régmúlt idők emlékét a jövőnek. Nagy álmuk vált valóra, amikor 2015 tavaszán megnyithatták a Takler Kúriát. A múlt, a századelő tisztelete, igényessége, részletgazdagsága egyesül a mai kor adta lehetőségekkel eme pompázatos épületben, amely kiváló adottságai révén pazar kilátást biztosít Sárköz színpompás vidékére.


A klasszikus, nemesi vonalak csodálatos összhangot teremtenek a tekintélyt és büszkeséget mutató rusztikus jegyekkel, beleértve a gótikát is, amely étterem fő stílusjegye. Tágas terek, egyedi gyártású burkolatok és az igényes berendezés teszik igazán meghitté e házat, amely javarészt Hoffer Ottó ötleteit, igényességét dicsérik.
A borpincében ki kell emelni azt a borszentélyt, amely leginkább egy templomhoz hasonlít, itt tényleg csak áhítattal lehet borokat kóstolni, remek hely különleges alkalmak ünnepléséhez.


A Takler Kúria éttermének filozófiája is követi a hagyományokat, a régmúlt kiemelkedő gasztronómiai értékeinek megőrzése és olykor egyfajta újragondolása találkozik itt. A szezonális jelleggel változó ételkínálat magyaros alapokra épül, nem túlgondolt, ugyanakkor kellően kreatív és házias. Ezt személyesen megtapasztalhattunk az ebédünk során.


A wellness hotelben a szobák egyedi berendezésénél az évek óta gyűjtögetett öreg ágyvégek adták meg az alaphangot, amelyeket újjávarázsoltak, hogy hosszú időn keresztül gyönyörködhessenek bennük a vendégek. Minden szoba egy-egy emblematikus borukról kapta a nevét, és a már ismert címkék alapján a színvilág egyedi jelleggel mindenhol visszaköszön.
A Takler Kúria nemrég átadott wellness részben szintén minden apró elem illeszkedik a már meglévő épületek hangulatához. A wellness részlegben minden vendég teljesen ellazulhat, hiszen itt helyet kapott egy nagy úszómedence (138 cm mély), két süllyesztett, 6-6 személyes jacuzzi, finn-, bio- és infraszaunák, sószoba és gőzkabin, többszemélyes zuhanyállások, valamint 2 óriásképernyős TV és rengeteg nyugágy is! Minden szobaár tartalmazza a wellness használatot, a törölközőket és a fürdőköpenyeket is, így a vendégeknek már csak a fürdőruhát szükséges magukkal vinniük!


Takler András a Primarius étteremben bemutatta stábunknak a legjobb boraikat is, amelyekre tényleg büszkék lehetnek. A Takler Wine Shopban ezek meg is vásárolhatók. Felhívnánk a figyelmet a Szenthegy gyöngyszemeire. Két díjnyertes vörösbor a Szent Annáról elnevezett Szenta-hegyről, a Kékfrankos 2020-ból, a Cabernet Franc pedig 2019-ből. Mindkét tétel a szőlőfajta egyedi karakterét mutatja meg fogyasztójának, komoly beltartalommal, ugyanakkor kifinomult eleganciával.

A Takler Wine shopban tavaszi borcsomag is kapható. Egy igazán jól összeválogatott borcsomag a könnyed fehér és rozéboroktól áll, a díjnyertes prémium vörösekig! Tartalma: 1 palack Sauvignon Blanc 2024, 1 palack Pinot Noir Rosé 2024, 1 palack Merlot 2020, 1 palack Örökség Kadarka 2023, 1 palack Szenta-hegyi Kékfrankos 2020, s 1 palack Regnum Cuvée 2020.
Különleges borválogatást vehetnek azon fogyasztók, akik kíváncsiak azon borokra, amelyek a világ egyik legelismertebb borszakírójától, James Sucklingtól igen komoly értékelést és pontszámokat kaptak.
A csomag tartalma: 1 palack Örökség Kadarka 2023 – 91 pont, 1 palack Örökség Bikavér 2021 – 94 pont, 1 palack Szenta-hegyi Kékfrankos 2020 – 93 pont, 1 palack Szenta-hegyi Cabernet franc 2019 – 91 pont, 1 palack Görögszói Cabernet sauvignon 2020 – 94 pont, 1 palack Regnum Cuvée 2020 – 94 pont.

Ki kell emelni a kompromisszumok nélkül megkérdőjelezhetetlen a Takler Grand-ot, vagyis a „Nagy Bort”, ami nem csak a robosztusságban nyilvánul meg, sőt! Igazi különlegességét pont a finesznek kell adnia, ami a tökéletes terroirok szőlő alapanyagai adta borok tudatos házasításával jön létre a minimum másfél éves fahordós érlelés és további három és féléves palackos érlelés eredményeként. Ebből a második évjáratból 25 % Kékfrankos 25 % Cabernet Franc, 20 % Cabernet Sauvignon, 20 % Syrah és 10 % Merlot alkotja. Pompás, tercier aromákkal teli mély illat és rendkívül komplex és tartalmas zamatok jellemzik kifogástalan egyensúllyal, vibráló karakterrel, finom tanninokkal és nagyon hosszú lecsengéssel.

Takler Kúria
H-7100 Szekszárd, Decs-Szőlőhegy HRSZ
Asztalfoglalás: +36 30 867 7965
+36 20 4292 430, +36 74 311 961
taklerkuria.hu | kuria@takler.com

Primarius étterem
Hétfő – vasárnap: 11.30 – 22.00.
Boszaküzlet
Hétfő – vasárnap: 08.00 – 20.00.