TASTE BALATON fesztivál!

Hamarosan itt a TASTE BALATON fesztivál: március 7. és 16. között a gasztronómia, a bor és a kultúra kap főszerepet a balatoni régióban. Több, mint 30 helyen 110 programmal, színházzal, workshoppal, vacsorával várnak, és nem lesz hiány boros eseményekben és borvacsorákban sem.

A fesztiválon résztvevő, 25 fő étterem mellett a számos Balaton-környéki borászat is csatlakozott a márciusi eseményhez, melyre hangulatos programokkal borkóstolókkal, pincelátogatásokkal készülnek. A TASTE BALATON + keretében várja a látogatókat az Ikon borászat, a Gilvesy B-üzem, a Von Beőthy Pince, a Sabar borház, a Szászi Pince, a Jakab Badacsony és a Villa Gyetvai. Mindegyik pince egyedi nyitva tartással üzemel a fesztivál alatt, de a TASTE BALATON fő éttermeiben is számkos boros programmal találkozhatnak az érdeklődők.

Szeretnénk néhány különleges boros programot ajánlani:

6 fogásos vacsoraest különleges olasz borokkal (Casa Christa)

Egy este, ahol a szenvedély, a tradíció és az ízek találkoznak! Magyarországon először kóstolhatunk különleges szicíliai borokat, amelyekhez egyedi fogásokat álmodtak meg.

Az est házigazdája Mr. Mattia Costantino, a Fantini Brand Ambassador, aki elkalauzol minket Olaszország legizgalmasabb borvidékeire, exkluzív borsor és gondosan megkomponált ételek kíséretében.

Ez nem egy egyszerű vacsora, hanem egy igazi utazás, ahol minden pohár bor egy új történetet mesél!

Időpont: március 14. 

 

Vacsora Lovasi Andrással és saját boraival (Kalóz Strandbisztró)

Lovasi András a Kispál és a Borz 1987-es megalapítása óta több, mint 300 megjelent dal szerzője, szövegírója, énekese, hangszeres közreműködője. Életművét a folytonos megújulás és ösztönös építkezés jellemzi. A különböző zenekari formációkban működő előadó a több, mint 35 év dalaiból összeállt életműből merít ebben az „egy szál gitáros” műsorában: előkerülnek Kispál-klasszikusok „tábortűzi” megszólalásban, felcsendülnek Kiscsillag-dalok, illetve nagy hangsúlyt kapnak a három Lovasi-szólólemez dalai. A vacsoraest 4 fogásos menüsorral és az ételekhez illő borsorral egészül ki, Lovasi ugyanis egy ideje hobbi-borászkodik.

Időpont: március 8. 

Vertikális borkóstoló a Balaton kiemelkedő tételeivel – Vendégünk Légli Ottó (Kistücsök)

Kiemelkedő balatoni borokat kóstolhatunk a Balaton régió kincseiből, köztük olyan különleges tételeket is, amelyek már kereskedelmi forgalomban régóta nem elérhetők. A régió ízeivel megkomponált Taste Balaton menüsorral várnak mindenkit vacsorára, ahol a Balaton egyedülálló gasztronómiai világát fedezhetjük fel a tányérokon és a poharak mélyén.

Időpont: március 10.

 

Bencze Birtok X Lelkem Kisvendéglő

Ezen az estén Reiner Viktor, a Lelkem Kisvendéglő séfje egy különleges, 3 fogásos vacsorával készül a vendégeknek, amit a Bencze Birtok borai egészítenek ki.

István és Klaudia a Szent György-hegyi Bencze Birtokról érkeznek a Lelkembe, biodinamikus boraikkal. Izgalmas derítetlen, szüreten tételeket kóstolhatunk, fókuszban a régi magyar szőlőfajtákkal.
Amit belepakoltak az estébe: szenvedély, megszállottság, az alapanyag és a természet szeretete.

Időpont: március 15.

Hamvas Béla e-bike túra borkóstolóval

A túra 10 órakor indul a Port étterem&panziótól, saját vagy bérelhető biciklivel és profi Balaton Bike Tour túravezetővel. A túra a balatonkeresztúri és balatonberényi “Bokros” hegyet járja be, ahol Hamvas Béla írta a Bor filozófiája c. könyvet. Az útról csodálatos balatoni panoráma tárul a résztvevők elé. Érinti a Hamvas Béla túraútvonalat és kilátót, mely során borkóstoló és Hamvas Béla életéről előadás is lesz a Rubin Pincében: egy ismerkedő csomag keretében 6 féle bort lehet kóstolni. A túrát egy csodás Taste Balaton menü zárja az Port étterem&panzióban késő délután, mely után igény esetén szállást is lehet bérelni

Időpont: március 7., 8., 9., 14., 15., 16. 

 

4Hegy Vertikális Kóstoló Laposa Bencével (Hableány)

Ezen az eseményen Laposa Bence vezetésével fedezzük fel a Badacsonyi borvidék négy kiemelkedő dűlőjének titkait és karakterét. Egy vertikális kóstoló során különböző évjáratokon és dűlőkön keresztül ismerhetjük meg a Laposa 4Hegy történetét, hogy hogyan formálja a terroir és az idő a borokat. A program egy pincelátogatással kezdődik, ahol a Laposa Birtok borászatának működésébe kaphatunk betekintést.

Időpont: március 14. 

 

MAISON aux POIS borvacsora (Páskom Gasztroműhely)

A Tokaji Borvidékről érkezik a Páskom 1802 Gasztroműhelybe a MAISON aux POIS borbirtok. Sajátos látásmódjukkal mutatják meg Tokajt és Mádot, ahogy filozófiájukról vallanak: „Nem lehet hangsúlyos a hordó, nem fűthet be az alkohol és nem billenhet az általunk elvárt egyensúly. A számunkra tökéletes arányokon dolgozunk.” Kulcsár Gábor borász mutatja be a birtokot és a borokat. A Csécsei László séf által összeállított menü méltó párosítása lesz a mádi boroknak! 

Időpont: március 8. 

 

További boros események:

Sommelier alapismeretek workshop Szászi Titanillával (Szászi Birtok)

Négykezes borvacsora Jásdi Attila borásszal és boraival Csopaki Resti)

Scherer Péter borest (Dobosi Borbirtok)

Titkos pincetúra (Gilvesy B -üzem)

A vulkán titkai borainkba rejtve – borkóstoló (Von Beőthy)

Nőnapi újbor kóstoló (Sabar)

BORKÓSTOLÓ és kézműves finomságok – Balaton Bor bemutató (John’s Pub)