Fehérbor kategóriában a tokaji Bott Pince 2021-es Csontos furmintja, a vörösborok mezőnyében pedig az egri St. Andrea Szőlőbirtok 2019-es Agapé Nagy-Eged-hegy grand superior egri bikavérje nyerte el a Magyar Borszakírók Köre (MBK) által odaítélt, 2024-es Magyar Bor Nagydíjat. A Dr. Kosárka József Emlékdíj nyertese a szintén egri Kovács Nimród Borászat.
A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
A borszakírók idén a legtöbb bort a Pannon borrégióból (Villány, Szekszárd, Tolna és Pécs) és a Balatoni borrégióból (hat borvidék a Balaton körül) választották be a toplistás borok közé, mindkét régióból hatot. Ezután a Felső-Pannon borrégió (Sopron, Mór, Etyek, Neszmély és Pannonhalma) következik 5, majd Tokaj-Hegyalja 4 borral. A Felső-Magyarország borrégió (Eger, Mátra és Bükk) 3 borral képviselteti magát a listán – közölte az MTI-vel szerdán a Magyar Borszakírók Köre.
A közlemény felidézi, hogy Kosárka József az MBK alapítója és elnöke volt 2022-ben bekövetkezett haláláig.
Az emlékére alapított elismerést az idén legtöbb jelölést kapó borászatok közül választotta ki az MBK tagsága, a 2024-es emlékdíjat így az egri Kovács Nimród Borászat kapja.
Ezzel immár harmadik alkalommal kerül egri borászathoz az elismerés a Thummerer Pincészet 2022-es és a St. Andrea Szőlőbirtok 2023-as díja után.
A díjátadót idén a Nagy Fehérvári Bormustrán tartják szombaton a székesfehérvári Mercure Hotelben. A két magyar bor nagydíjas tétel a mustra egyik mesterkurzusán is kóstolható lesz, amelyen Bott Judit (Bott Pince) és Lőrincz György (St. Andrea Szőlőbirtok) személyesen mutatják be a boraikat.

Olvassa a Bor Hírlapot!
A Bor Hírlap sikere, immár közel másfél évtizede, több okkal magyarázható: gazdag tartalommal ellátott, s ingyenesen terjesztett digitális kiadvány! A bor, és gasztronómia népszerűsítését szolgáljuk, s ez találkozik az olvasók igényeivel. Magazinunkat azért adjuk ingyen, hogy minél több emberhez eljuthassanak a pincészetek, éttermek, gasztro cégek hírei, érdekességei. Költségeinket a hirdető cégek fedezik. Mivel ez a koncepció jól bevált, és régóta működik, bízunk benne, hogy még sokáig szolgálhatjuk, a bor, és gasztronómia híveit, akár a digitális magazinunk lapszámaival - amelyek linkjét a Facebook segítségével 10 ezer embernek küldjük ki -, akár az internetes honlapunkkal, amelyen lehetőségünk nyílik friss híreket közölni, lépést tartani a mindennapokkal.

