Magyarország kedvenc borait 2021. november 5-én, a Vince Gálán, ünnepélyes keretek között hirdetik ki az ötcsillagos Marriott Hotelben, ahol kóstolókkal, és workshopokkal is várnak minden érdeklődőt.
A Vince-díj közönségszavazásán, ahol 2021 legkiválóbb hazai borait, páalatait és borbárjait keresték a szakmai és közéleti zsűri mellett idén a borfogyasztók is lehetőséget kaptak arra, hogy 8 kategóriában 84 tétel közül voksoljanak a kedvenceikre.
Természetesen ezt a lehetőséget nem hagyhatta ki a Bor Hírlap stábja sem, s részt vettünk 2021. október 13-án a budapesti Takler borbárban egy nagyszabású kóstolón, ahol az úgynevezett „shortlist” borokat, párlatokat lehetett ízlelni.
A „shortlist”-en szereplő borok kiválasztásában neves hazai borszakértők és ismert közéleti személyiségek is részt vettek. A szakmát többek között Romsics László, a Vince szakmai lektora, Zilai Zoltán, a Budapest Borfesztivált is szervező cég ügyvezetője és a Magyar Bor Akadémia elnöke, Herczeg Ágnes borszakértő, Mészáros Gabriella, a Borkollégium alapítója, számos szakkönyv szerzője és Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus és tanácsadó képviselte.
A kialakult „shortlist” jól reprezentálja a minőségi és az elérhető borok arányát Magyarországon. Kis, közepes és nagyobb pincészetek egyaránt megtalálhatóak a listán mindegyik borvidékről, a tételek között kevésbé ismert borok is szerepelnek, és nem hiányoznak a hazai és nemzetközi szinten díjazott borok sem.”- mondta el Vancsik Ivett, a Vince Magazin főszerkesztője.
Ilyen például a Merlot kategóriában a Jammertal Borpince 2015-ös Cassiopeia Merlot-ja, amely júliusban megszerezte vörösborok között a Concours Mondial de Bruxelles 2021 abszolút első helyét, vagy az Eszterbauer Borászat többszörösen aranyérmes 2017-es Tivald Cabernet Sauvignon-ja. A listán jelöltek között olyan borkülönlegességek is helyet kapnak, mint a Gyukli Pince 2019-es Solaris Biója, ami egy rendkívül ritka, gombás betegségeknek ellenálló, korai érésű szőlőfajtából készül. A Mészáros Borház 2018-as Grandiózus Malbec-je, ami bármelyik nemzetközi társaival is felvenné a versenyt, vagy az egyik legrégebbi pezsgőkészítési eljárással készült, pét-nat PINK Kékfrankos 2020 egy kisebb pincészettől, a Hoop Wines-tól.
A Bor Hírlap stábjának nagyon tetszett a Bestillo pálinkaház Mrs. Millecent ginje, amit tiszta gabonaszeszből főztek. Tasmánbors, kardamon, levendula és málna jelei érezhetők az ízében, ehhez a ginhez legjobban a Baker and Quin dél-afrikai indian tonik illik, ami kapható Budapesten.
Az 1 csepp pálinka feketecseresznye-málna párlata is nagy sikert aratott számunkra, illatában és ízében is ugyanazt az értékeket mutatta, remek csokis aromával.
A boroknál a Lajvér pince üvegdugós rozéja tetszett, az etyeki Hernyák pince Brut habzóbora, s az Etyeki Kúria Pláne névre hallgató frizzantéja.
Az édesboroknál a koronát egyértelműen a Barta Pince Öreg Királydűlő 2016-os 6 puttonyos aszúja kapta nálunk.
Olvassa a Bor Hírlapot!
A Bor Hírlap sikere, immár közel másfél évtizede, több okkal magyarázható: gazdag tartalommal ellátott, s ingyenesen terjesztett digitális kiadvány! A bor, és gasztronómia népszerűsítését szolgáljuk, s ez találkozik az olvasók igényeivel. Magazinunkat azért adjuk ingyen, hogy minél több emberhez eljuthassanak a pincészetek, éttermek, gasztro cégek hírei, érdekességei. Költségeinket a hirdető cégek fedezik. Mivel ez a koncepció jól bevált, és régóta működik, bízunk benne, hogy még sokáig szolgálhatjuk, a bor, és gasztronómia híveit, akár a digitális magazinunk lapszámaival - amelyek linkjét a Facebook segítségével 10 ezer embernek küldjük ki -, akár az internetes honlapunkkal, amelyen lehetőségünk nyílik friss híreket közölni, lépést tartani a mindennapokkal.