A juhfark jó bor

A legkisebb borvidék Magyarországon. A 8-as főúton haladva láthatjuk Somló-hegyet, ennek dombjain termesztik a szőlőt. Szent Margit, Szent Ilona, Szent Márton és Hegykő borút várja a turistákat, ezek mind a somlói várhoz vezetnek, ahol lehet ismerkedni a történelemmel is.

A legenda: a Somlói Juhfark a nászéjszakák bora. A Habsburg uralkodóházak tagjai a nászéjszakájukon előszeretettel fogyasztottak ebből, mert az a hiedelem járta, hogy fiúgyermeke születik annak, aki jól felönt a garatra. Hogy mi az igazság ebből, azt nehéz kideríteni, mindenesetre a statisztikák szerint a Somló-hegy környékén huszonöt százalékkal több férfi születik, mint máshol Magyarországon.

A somlói borok közül a Juhfark a leghíresebb. Ászokhordóban erjesztik, érlelik, kétéves kora előtt nem engedik megkóstolni a bort, azt javasolják, hogy 5-6 évesen fogyassza bárki, mert addigra érik be. Ezt a bort ráadásul magasabb hőfokon kell inni, mint más fehérborokat, kilenc helyett tizenkét fokos nedű az ajánlott. Fogadják meg!

A múltban közel olyan híres volt Somló, mint Tokaj, de pár évtizede ez már nem így van. Valószínűleg az az oka, hogy a somlói borok nehezek, testesek, az utóbbi évtizedekben pedig a könnyedebb irányba ment el a borászat. A somlói borok a bölcsek itala: lassan érnek, későn öregszenek. Mondják azt is, hogy a magányos emberek szeretnek üldögélni mellette, s azt gondolják, hogy a teremtés mámorának olaja van benne.

Somlón Olaszrizling, Chardonnay, Hárslevelű, Furmint és Rizlingszilváni is honos a Juhfark mellett. Évente 1900 órát süt a nap a Somló-hegyre, a lejtői szelesek, a szőlők ezt a mikroklímát kifejezetten kedvelik. A föld bazaltos, bazalttufás, ez érződik a borokon, speciális íz- és illatanyagot szív magába a szőlő, amit jól hasznosít.

Ha Somló-hegyen járunk meg kell látogatni a Kreinbacher József-birtokot: 160 telektulajdonostól vett szőlőt a szombathelyi vállalkozó másfél évtizede, a kis házakat ledózerolták, s helyette Ekler Dezső tervezett birtok- központot. A Kreinbacher pezsgő ma már nemzetközi hírű, s a hotel, meg az étterem is nagyon népszerű.

A parlament alatti pincében 2002-ben 10 magyar borász 10-10 palack borát ünnepélyes keretek között helyezték el az utókor számára. Az egyik Györgykovács Imre volt, aki Somló első számú sztárja, olyan, mint Villányban Bock vagy Gere. Györgykovács Imre kis területen gazdálkodik, hagyományos módszerekkel dolgozik, de borai világszerte ismertek, Franciaországban, Svájcban, Japánban és Németországban magas áron kelnek el a termékei.  Aki megkóstolja, rögtön tudja, hogy ez az ő jellegzetes bora. Amikor még a kommunista időkben a devecseri tsz-ben hektoliterszámra gyártották a bort, aligha gondolta volna, hogy egyszer a minőségen lesz a hangsúly és nem a tömegtermelésen.