Takler bikavér kadarkával
Már az ókori rómaiak is szőlőt termeltek Szekszárd környékén, s nincs ez másképp ma sem. A kétezer éves hagyományt ápolják, a fehérborok közül a Chardonnay és az Olaszrizling, míg a vöröseknél a Kadarka, a Merlot, a Kékfrankos, a Zweigelt és a Cabernet a legelterjedtebb.
A szekszárdi vörösborok jelentik természetesen a csúcsok csúcsát. Schubert például ezek hatására komponálta az oly csodálatos Pisztráng ötös című művét. IX. Pius pápa a legenda szerint Liszt Ferenctől kapott szekszárdi bikavért, s ez tartotta fenn víg kedélyét. Talán nem véletlen, hogy az évezred utolsó borversenyén Bordeaux-ban az induló ötezer bor közül az egyik 1993-as évjáratú szekszárdi vörösbor aranyérmet kapott, ami óriási eredmény. A finom nedűket sok fantasztikus pincében lehet megkóstolni, de felhívnánk a figyelmet, hogy Szekszárdon a Vármegyeháza udvarán áll az ország egyetlen borkútja. A borkút csak szervezett formában működik, turistacsoportok számára. Jelentkezzünk be a szálláshelyünkön, hogy kipróbálhassuk, élvezhessük!
Különleges élményt jelent a Heimann és Fiai pince meglátogatása. A Heimann-család tagjainak fő céljuk, hogy korlátozott terméshozam mellett magas minőséget adó szőlőt szüreteljenek. A pincére jellemző a közepesen testes vörösborok, intenzív gyümölcsösséggel, piros fűszerpaprika aromákkal telten. A hangsúlyt a cuvée borok készítésére helyezik, s nem a fajtiszta iskolázásra összpontosítanak.
Ki ne ismerné a borvidéken a Liszt-borokat, a Chateau Kajmád és a Domain Gróf Zichy borcsalád termékeit? A Szekszárd Rt. Pincészet italai, Görögszón és Bátaszéken 230 hektáron gazdálkodik a cég már 1994 óta. 76 százalékban kék és 24 százalékban fehér szőlőt termelnek. Twickel báró és neje, aki született Zichy grófné, a birtok tulajdonosa.
A Szekszárdi Borút Egyesület a városközpontban székel. Bármit megszerveznek, információt adnak.
Például azt, hogy a Takler Pincét és panziót, a Bodri Pincét és panziót, valamint a Mészáros Borházat és a luxus szállodáját nem szabad kihagyni, ha valaki arra jár.
A jó borokhoz finom étel is dukál. A táj különlegességeként említhetjük meg a gemenci szarvasbordát, a tárkonyos báránylevest és a decsi szagos szőlős rétest. Már éttermekben is lehet kapni, felvették az étlapra, mert sokan keresik ezeket a finomságokat.
A szüret és a borozgatás nem zárja ki, hogy fürödjünk. Tamási, Hőgyész és Gunaras már Európa-szerte ismert a gyógyító forrásairól. Tamásiban magas sótartalmú, hidrogénkarbonátos gyógyvíz jön fel.
Olvassa a Bor Hírlapot!
A Bor Hírlap sikere, immár közel másfél évtizede, több okkal magyarázható: gazdag tartalommal ellátott, s ingyenesen terjesztett digitális kiadvány! A bor, és gasztronómia népszerűsítését szolgáljuk, s ez találkozik az olvasók igényeivel. Magazinunkat azért adjuk ingyen, hogy minél több emberhez eljuthassanak a pincészetek, éttermek, gasztro cégek hírei, érdekességei. Költségeinket a hirdető cégek fedezik. Mivel ez a koncepció jól bevált, és régóta működik, bízunk benne, hogy még sokáig szolgálhatjuk, a bor, és gasztronómia híveit, akár a digitális magazinunk lapszámaival - amelyek linkjét a Facebook segítségével 10 ezer embernek küldjük ki -, akár az internetes honlapunkkal, amelyen lehetőségünk nyílik friss híreket közölni, lépést tartani a mindennapokkal.