A Cserépfalusi pincesor titka

A borvidék Mezőkövesdtől Miskolcig, majd Edelény és Szikszó térségéig tart. Olyan települések tartoznak ide, mint Bogács, Bükkábrány, Cserépfalu, Mezőkövesd, Kistokaj vagy Nyékládháza.

Riolittufa pincék sokasága érleli és tartja állandó hőmérsékleten a kellemes savakkal rendelkező bükkaljai borokat. Bükkalja semmihez sem hasonlítható, itt barlanglakásokat, kaptárköveket, többsoros díszített pincéket, népi lakóházakat lehet látni, régi étkeket kóstolhatunk, fantasztikus borokat hörpinthetünk rájuk, majd gyógy- és termálfürdők vizében mártózhatunk meg.

Hogy a Bükkalján a borokat ne csak egymásnak dicsérhessék a gazdák, ezért minél több turistát vár a Bükkaljai Borút Egyesület elnöke, egyedi pincekultúrát és igen kulturált borfogyasztást tudnak nyújtani itt a helyi gazdák.

Minden évben június utolsó hétvégéjén rendezik meg a Bükkaljai Nemzetközi Borfesztivált Bogácson, ahol a Cserép úti pincesor a legszebb.

Bogácshoz közel van az 1100 fős település, Cserépfalu. Hét pincesor van itt, egyik közülük háromsoros. Sok díszített pince látható a településen. Állandó rendezvény minden augusztusban a lovas-, bor és gasztronómiai napok. Főidényben mindennap nyitott pincék, tele poharak, szép hordók, pince bor és nótatúra várja a látogatókat. A falu felkészült a vendégfogadásra,  sok turistát tud elszállásolni egyszerre.

A következő állomás Mezőkövesd, a Matyóföld fővárosa. Augusztus második hétvégéjén rendezik itt a bor napját. Innen menjünk tovább Tibolddarócra, ahol a Bottlich Kastély mellett a pincefalu a fő látványosság.

Miskolc felé haladva álljunk meg Kistokajban! Ősi bortermelő vidék, amelyet már 1256-ból származó oklevél is tanúsít. A Zweigelt, a Kékfrankos és a Rizling hazája. A 3-as számú főút melletti pincesoron bortúrán vehet részt bárki.